FR    
HOME
NIEUWS
LIVE
DEELNEMERS
KLASSEMENT
IN BEELD


ALGEMEEN
PARCOURS
ETAPPEPLAATSEN
HOSPITALITY
PARTNERS


EDITIE 2005
Kopp en tête à St-Trond 22-08-2006
David Kopp a remporté la 6-ème éape de l'ENECO Tour. L'Allemand de la Gerolsteiner a devancé à St-Trond Marco Zanotti et Philippe Gilbert. Hincapie conserve la tête de l'épreuve.

Pour la première fois de cet ENECO Tour, les coureurs étaient invités à avaler plusieurs difficultés au menu de cette étape de plus de 200 km entre Bornem et St-Trond. Et notamment le Mur de Huy. Le lieu d'arrivée de la Flèche Wallonne enregistrait le passage de quatre homes en tête de la course: Rast, Aerts, Aranaga, et Langeveld. Parti au kilomètre 20, il restait au quatuor à accomplir 75 kilomètres avec un avantage de près de cinq minutes.

A 60 kilomètres de l'arrivée, une chute massive faisait voler le peloton en éclat, obligeant Hoste, Pollack, Colom, et Edaleine à quitter l'épreuve.

Entre-temps, la Discovery du leader Hincapie se chargeait de garder l'échappée sous contrôle. Dans la finale, la Discovery était épaulée par la Milram, si bien que le regroupement général était opéré à un peu plus de deux kilomètres de la ligne.

En dépit d'une ultime tentative de Hunt, c'est un peloton groupé qui se présentait sur la ligne à St-Trond. Le champion du monde Tom Boonen échouait dans sa tentative de remporter un quatrième bouquet. L'Allemand Kopp devançait finalement Zanotti et Gilbert. Le maillot rouge demeure sur les épaules d'Hincapie.

Revivez la 6-ème étape 
Gilbert ritwinnaar, Schumacher eindwinnaar 23-08-2006
Philippe Gilbert heeft in Ans de slotrit van de ENECO Tour gewonnen. Stefan Schumacher spurtte naar de derde plaats en snoept de eindzege af van George Hincapie.

Gilbert hield stand tot aan de meet. (foto Cor Vos)
Bram De Groot
, Mario Aerts, William Bonnet, Aaron Olsen, Steven Caethoven, Piet Rooijakkers en Erwin Thijs trokken al na 10 kilometer ten aanval. Rooijakkers, 35ste in de stand op 2'03" van leider George Hincapie, reed een tijd virtueel in het rood, maar op de top van de Redoute was het over voor het gros de vroege vluchters.

Rooijakkers en Andrea Peron, die samen met Maarten Den Bakker kort voor de Redoute vooraan was komen aansluiten, zetten nog wel even door, maar dat was vergeefs. Axel Merckx, Thomas LövkvistThomas Dekker en Karsten Kroon sloten aan, maar op 30 kilometer van de meet zorgde Discovery Channel voor een algemene hergroepering.

Merckx en Lövkvist probeerden het nog eens, dit keer samen met Nicolas Portal, Laurent Lefevre, Gerben Löwik en Daniele Righi, maar ook die vlucht strandde. Na de beklimming van de Saint-Nicolas, op minder dan 10 kilometer van de meet, was alles te herdoen.

Op 4 kilometer van de finish trok Philippe Gilbert alle registers open. De Belg van Française des Jeux, vijfde in de stand op 28 seconden, zette alles op alles, maar kreeg nooit meer dan 10 seconden voorsprong bij elkaar gefietst. Aan de meet hield hij er daar 2 van over. Voldoende voor een mooie ritzege, maar niet voor de eindzege.

HINCAPIE KOMT TEN VAL

Die was voor Stefan Schumacher. De Duitser sprintte na Manuele Mori naar de derde plaats en sprokkelde zo voldoende bonificatieseconden om voorbij George Hincapie te gaan. De Amerikaan ging in de sprint tegen het asfalt na een ongelukkig manoeuvre van Schumacher, die gehinderd werd door een toeschouwer.

In de eindstand heeft Schumacher 12 seconden voorsprong op Nibali. Philippe Gilbert eindigt op de vierde plaats op 17 seconden. Quinziato werd vierde op 32 seconden en Joost Posthuma werd beste Nederlander op de zesde plaats op 35 seconden. Hincapie duikelde na zijn val uit de top-tien.

Herbeleef rit 7 
Schumacher: 'Zonde van de laatste 100 meter' 23-08-2006
Door de val van George Hincapie in de eindsprint had de eindzege een bijsmaakje voor Stefan Schumacher. "Zonde van de laatste 100 meter, maar onverdiend is mijn eindoverwinning zeker niet", sprak de Duitser.

Schumacher sprint, Hincapie valt. (foto Cor Vos)
"Echt zonde van die laatste 100 meter. Ik tref echter geen schuld in de val van Hincapie, ik was zelf slachtoffer van het manoeuvre van die toeschouwer. Die sloeg op mijn arm, waardoor ik niet anders kon dan uitwijken. Ik kon zelf ook niet meer voluit sprinten, waardoor Mori me nog voorbijsnelde."
 
"Het was sowieso een secondenspel voor de eindzege. Ik win met een klein verschil, niet veel na 8 dagen koersen. Ik vind het oprecht spijtig voor Hincapie en kan goed begrijpen dat hij zich rot voelt. Hij verdiende de eindoverwinning, maar ook ik heb de eindzege niet gestolen."

"Alleen zonde dat het op zo'n manier moet gebeuren. Zo krijgt de grootste zege uit mijn carrière toch een bitter bijsmaakje. Al kan ik mezelf echt niets verwijten", besloot Schumacher.
 
JURY: 'SCHUMACHER TREFT GEEN SCHULD'

Bruno Valcic, de Kroatische voorzitter van de wedstrijdjury, bevestigde dat Schumacher geen fout maakte in de sprint. "We hebben de beelden verschillende keren bekeken en geanalyseerd. Het is duidelijk te zien dat Schumacher uitwijkt na een slag van een toeschouwer. Hij treft dan ook geen schuld", oordeelde de UCI-preses.
Gilbert: 'Mooi voor eigen publiek' 23-08-2006
Philippe Gilbert deed in de ENECO Tour ook waar Tom Boonen in slaagde. Winnen voor eigen volk. De Waal straalde dan ook na zijn zege.

"Ik wilde absoluut deze rit winnen en kon me dankzij het uitstekende werk van mijn ploegmaats sparen tot de finale. Ik zat nog erg fris toen ik 4 km voor de meet mijn jump plaatste. Het peloton kwam nog erg dichtbij, maar ik focuste me enkel op de meet. Ik keek niet om en gaf alles wat ik had", analyseerde Gilbert zijn sprintzege.

"Voor de eindzege kwam ik te kort, maar ik kijk erg tevreden op mijn ENECO Tour. Ik haalde enkele mooie ereplaatsen en win hier vandaag voor eigen volk. Net zoals Boonen deed in Balen. Ik kende de wegen waarover we reden goed en er stond veel bekend volk langs de kant. Al heb ik niet gezien wie juist, want daarvoor ging ik te snel", besloot de sympathieke Waal met een knipoog.
Vorige berichten
ENECO Tour 2007 voorgesteld   15-06-2007
ENECO Tour vindt oplossing   21-02-2007
Hincapie: 'Voluit voor eindzege'   22-08-2006
Kopp: 'Mocht eigen kans gaan'   22-08-2006
Kopp snel in Sint-Truiden   22-08-2006
 
Archief