'Ik zal dit echt wel missen'
Elodie heeft vrijdag op de Belgacom Memorial Van Damme een punt achter haar atletiekcarrière gezet. Ze werd op de slotmeeting van de Samung Diamond League zevende op de 400m horden.
Elodie zwaait het publiek uit. (foto belga)
Met haar 56.44 bleef ze in het Koning Boudewijnstadion ruim boven haar persoonlijk record, dat ze op de Spelen van Londen op 55.20 had gebracht. De zege in Brussel was voor de Jamaicaanse Kaliese Spencer (53.69), die het haalde voor de Britse Perri Shakes-Drayton (53.89) en de Tsjechische Zuzana Hejnova (54.09).

Haar grootste succes kende Elo samen met boezemvriendin Kim Gevaert, Hanna Mariën en Olivia Borlée op de Olympische Spelen van Peking 2008, waar ze knap zilver pakte op de 4x100m.

Op het WK in het Japanse Osaka behaalde ze een jaar eerder samen met haar ploeggenotes brons op de 4x100. Op de voorbije Spelen van Londen werd Elodie nipt uitgeschakeld in de halve finales van de 400m horden.

Elo kreeg vrijdag na haar allerlaatste wedstrijd een staande ovatie van het volgepakt Koning Boudewijnstadion. Samen met Hanna Mariën, die enkele weken geleden ook al haar spikes aan de haag hing, mocht ze daarna nog een ererondje lopen.

"Ik zal dit echt wel missen", verklaarde ze na afloop. "Ik ben vanaf mijn 15de bezig in hetzelfde ritme, dit zal vreemd aandoen. Ik weet nog niet wat ik nu zal doen, misschien iets in de journalistiek, of gewoon een schoenwinkel, wie weet. Ik romantiseer nog alles te veel, ik zal alles eerst eens op een rijtje moeten zetten", blikte Elodie al vooruit.

"Ik zal vooral het publiek missen. Ik ben altijd bezig met beter worden, kijken hoeveel mensen er nog voor je staan, maar ik behoor gewoon tot bij de besten van de wereld. Ondanks dat het m'n laatste wedstrijd was, kon ik er toch niet van genieten. Die laatste honderd meter blijft afzien en ik bleef me wel concentreren op de wedstrijd."
De carrière van Elodie
Op de Belgacom Memorial Van Damme zet Elodie een punt achter haar rijkgevulde atletiekcarrière. Reden genoeg om het foto-archief in te duiken voor een goedgevulde fotospecial.
De beginjaren van Elodie op de piste lopen samen met de ontluiking van een ander Belgisch toptalent in de spurt, Kim Gevaert. Samen zullen ze enkele knappe successen behalen. Op het WK 2007 in Osaka haalt België brons en één jaar later op de Olympische Spelen wordt zelfs zilver behaald.

Nadien verlegt Elodie de focus naar de 400 meter horden. Ook daar zet ze een reeks knappe prestaties neer. Ze schaaft jaar na jaar hondersten en tienden van haar toptijd af, met als hoogtepunt de Olympische Spelen in Londen. Met haar toptijd van 55'20 mist ze de finale maar op een haar.

In de fotospecial hebben we naast de sportieve successen ook aandacht voor de mindere periodes en af en toe tonen we Elodie ook op de catwalk, waar ze vaak voorafgaand aan de Memorial het beste van zichzelf liet zien.

Elodie zevende in Birmingham
Elodie is zondag zevende geëindigd in de 400 meter horden op de Samsung Diamond League-atletiekmeeting in het Engelse Birmingham, dat is de twaalfde manche van het seizoen.
Elodie zette met 56.41 een matige tijd neer en bleef meer dan  een seconde boven haar persoonlijke besttijd (55.20), die ze op de Olympische Spelen in Londen op de tabellen zette. De overwinning in Birmingham was voor de Jamaicaanse Kaliese Spencer. In 53.78, een nieuw meetingrecord, haalde ze het van de Britse Perri Shakes-Drayton (54.08) en de Tsjechische Zuzana Hejnova (54.14). Spencer werd eerst gediskwalificeerd, maar ging in beroep en kreeg uiteindelijk haar gelijk van de wedstrijdjury.
Elodie beëindigt Spelen als elfde
Elodie Ouedraogo heeft een persoonlijk record gelopen en werd vierde in haar halve finale van de 400 meter horden op de Spelen. Dat was slechts één honderdste te traag om de finale te halen.
Elodie liep in haar laatste grote tornooi opnieuw een betere tijd dan ze ooit had gelopen. Ze scherpte haar persoonlijke record aan tot 55.20. Dat is negen honderdste beter dan haar tijd die ze vorig jaar op het WK neerzette. Ze liep ook een veel betere wedstrijd dan in de reeksen zondag, toen ze afklokte op 55.89 seconden. Begin september zet Elodie op de Belgacom Memorial Van Damme in Brussel een punt achter haar atletiekcarrière.

Het waren echter de twee besten uit elk van de drie halve finales die zich rechtstreeks plaatsten, aangevuld met de twee snelste verliezende tijden. Daar was ze niet bij. Ouedraogo, die in Peking zilver behaalde met de 4x100m, liep uiteindelijk de elfde tijd van de 24 halvefinalisten. De 31-jarige Brusselse stond na twee diskwalificaties in de derde halve finale even met de negende tijd achter haar naam, op 1 honderdste van de finale. Na protest werden de diskwalificaties van de twee atletes, die sneller waren dan onze landgenote, echter opnieuw ingetrokken.

"HEEL TEVREDEN OVER WEDSTRIJD"

"Had Moeder Natuur me wat meer meegegeven, dan was ik aan de meet misschien een honderdste sneller geweest", kon Elo erom lachen. "Ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd. Opgelucht ook. Na mijn reeks heb ik de stress van me af kunnen schudden en ik ben heel blij met de manier waarop ik deze halve finale heb gelopen. Jammer dat ik dit niet kon in de reeksen. Ik startte goed, en ook mijn aankomst was goed. Technisch zat het uitstekend, enkel de negende horde tikte ik lichtjes aan. Maar het was een 'propere' wedstrijd", besloot ze.
Vorige berichten
05-08-2012 Elodie naar de halve finale
01-08-2012 Elodie: 'Top 12 halen zou buitengewoon zijn'
12-07-2012 Elodie ontspannen naar derde Spelen