De derde editie van de Euro Shop Elfstedenronde kan komende zondag 23 juni op een heel mooi deelnemersveld rekenen. Heel wat snelle mannen en sterke kasseirenners tekenen present op de prachtige markt van Brugge. Daags voordien is er een cyclofestival voor jong en oud. Brugge wordt zo het epicentrum van het Belgische wielrennen.

Lotto-Soudal brengt met Adam Blythe de winnaar van vorig jaar in stelling. Ook van Jens Keukeleire mag er als fiere Bruggeling heel wat verwacht worden. Met Bjorg Lambrecht (winnaar van de witte trui in de Dauphiné) brengt de ploeg van Marc Sergeant een absoluut toptalent aan de start. Deceuninck- Quick-Step zet zijn geld op 2 sterke kopmannen. Indien het tot een spurt komt op de Buitenkruisvest rekent 'The Wolfpack' op de snelle Nederlander Fabio Jakobsen. Zdenek Stybar, dit jaar winnaar van Omloop Het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic, moet dan weer voor oorlog op de talrijke kasseistroken zorgen.

UAE Team Emirates is de derde WorldTour-ploeg die aan de start verschijnt. De ploeg uit de Emiraten zakt met de grote Belgische sprinthoop Jasper Philipsen af naar de hoofdstad van West-Vlaanderen. De Limburger schreef begin dit jaar al een WorldTour-wedstrijd op zijn naam in de Tour Down Under.

Ook de Procontinentale ploegen willen scoren in de Euro Shop Elfstedenronde. Cofidis zet alles op topspurter Nacer Bouhanni, Vital Concept B&B Hotels kan rekenen op Bryan Coquard (winnaar etappe 5 in de Baloise Belgium Tour). Total Direct Energie heeft met Niki Terpstra een absolute kasseispecialist in huis. Terpstra won onder meer al de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de E3 BinckBank Classic en wil ook deze kasseiwedstrijd aan zijn rijkgevulde palmares toevoegen. Roompot _ Charles scoorde in de Baloise Belgium Tour met Jan-Willem Van Schip en hoopt op nieuw succes met de lange Nederlander. Timothy Dupont is de snelle man van Wanty Group Gobert.

De Telenet Fidea Lions van Sven Nys reden een sterke Baloise Belgium Tour en willen met Toon Aerts ook scoren in Brugge. Met Pauwels Sauzen _ Bingoal komt nog een 2de crossploeg aan de start.

KASSEIEN

Na de feestelijke start op de Markt van Brugge zetten de renners koers richting Oostkamp, waar op de N50 de officiële start zal plaatsvinden. Via Wingene, Tielt, Pittem, Ardooie, Izegem, Roeselare, Hooglede, Kortemark, Diksmuide, Koekelare, Ichtegem, Oudenburg, Jabbeke en Zuienkerke keert het peloton terug richting Brugge, waar er nog vier plaatselijke rondes worden afgewerkt. De Elfstedenronde is getypeerd door een typisch Vlaams fenomeen, de kasseien. Op het parcours liggen maar liefst 20 kasseistroken. Deze hobbelige passages zullen ongetwijfeld voor een zware en selectieve wedstrijd zorgen.

FIETSHOOFDSTAD VAN BELGIE

Brugge wordt in het weekend van 22 en 23 juni de fietshoofdstad van België. Een dag voor de Elfstedenronde voor profs is er de Euro Shop Elfstedenronde Cyclo. Deelnemers hebben de keuze tussen vier afstanden: drie tochten voor wielerliefhebbers (66 km, 99 km of 145 km) en één familietocht (35 km). De twee korte tochten (33 km en 64 km) brengen de deelnemers rondom Brugge en het mooie Brugse Ommeland. Wie opteert voor 99 km of 145 km verlaat het biljartvlakke landschap en trekt via pittoreske dorpjes en idyllische landwegen naar een pittige heuvelzone en zware kasseistroken.