Adam Blythe heeft de tweede editie van de Elfstedenronde gewonnen. De Brit van Aquablue Sports was blij dat hij voor het eerst in lange tijd nog eens kon winnen.

De Brit was vooraf één van de outsiders, maar maakte het uitstekend waar op de Buitenkruisvest. "Ik bleef wachten om mijn sprint in te zetten", opende de 28-jarige ex-kampioen van het Verenigd Koninkrijk. "Ik had ruimte op links om aan te gaan, wat best handig was. Ik had wel verwacht dat het vandaag een groepssprint zou worden. Deze zege doet deugd, zeker omdat het mijn laatste contractjaar bij de ploeg is en elke goede prestatie dus van belang is."

De koers werd van bij de start hard gemaakt. "Het was echt een lange dag. Even panikeerde wel toen de negen leiders lang voorop blijven. Maar als het vlak is en het waait, dan ben ik wel op mijn best. Deze periode ligt me", verwees hij naar zijn eerdere nationale titel.

Vermeltfoort (2de): "Veel krachten verspild onderweg"

"Ik zat goed geplaatst in de laatste bocht", klonk het bij de goedlachse Nederlander. "Wanty - Groupe Gobert trok toen door, maar dat was nog veel te vroeg. Toen kwam de rest er van achteruit over heen gespoeld. Op het moment dat Blythe aanzette, kon ik goed mee schuiven. We zetten onze sprint tegelijkertijd in. Ik moest er wel niet aan denken om erover te gaan."

Een simpele dag was het nochtans niet voor hem. "Ik ben tevreden, zeker omdat ik veel krachten verspeeld had onderweg. Ik zat eerst mee in de grote groep, maar viel terug omdat ik mijn fiets stuk reed. Daardoor moest ik wisselen en terugkeren in het peloton. Die inspanning was er wellicht te veel aan. Maar het blijft fijn om na het goede gevoel van de laatste weken ook een goede uitslag te rijden."