De tweede editie van de 'new style' Euro Shop Elfstedenronde op zondag 17 juni kan rekenen op een sterk deelnemersveld. Deze legendarische kasseiwedstrijd werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen en is op het lijf geschreven van Flandriens. In combinatie met een cyclo voor wielertoeristen op zaterdag en een retrokoers op zondag wordt het een fantastisch wielerweekend in Brugge!

Met Lotto Soudal en Quick Step Floors komen de twee WorldTour-ploegen die ons land rijk is aan de start op de Markt van Brugge. Lotto Soudal brengt Jens Keukeleire, winnaar van de Baloise Belgium Tour, in stelling. Bij Quick Step Floors is niemand minder dan Niki Terpstra de kopman. Mocht het tot een spurt komen kan Lotto Soudal rekenen op de snelle benen van Jens Debusschere. De 'wolfpack' van Quick Step heeft met Fabio Jakobsen (winnaar Nokere Koerse en Scheldeprijs) en Alvaro Hodeg (Handzame Classic) twee snelle mannen aan boord.

Met Wout Van Aert komt de winnaar van 2017 opnieuw aan de start. De wereldkampioen veldrijden viert zijn terugkeer op de weg na een meer dan verdiende rustpauze na een schitterend voorjaar. Van Aert treft met Mathieu Van der Poel, die vorig jaar tweede werd, zijn eeuwige rivaal uit het veld.

KASSEIEN

Na de feestelijke start op de Markt van Brugge zetten de renners koers richting Oostkamp, waar op de N50 de officiële start zal plaatsvinden. Via Wingene, Tielt, Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Roeselare, Hooglede, Kortemark, Houthulst, Diksmuide, Ichtegem, Oudenburg, Jabbeke en Zuienkerke keert het peloton terug richting Brugge, waar er nog drie plaatselijke rondes worden afgewerkt. De Elfstedenronde new look is getypeerd door een typisch Vlaams fenomeen, de kasseien. Op het parcours liggen maar liefst 20 kasseistroken. Deze hobbelige passages zullen ongetwijfeld voor een zware en selectieve wedstrijd zorgen.

FIETSHOOFDSTAD VAN BELGIË

Brugge wordt in het weekend van 16 en 17 juni de fietshoofdstad van België. Een dag voor de Elfstedenronde voor profs is er de Euro Shop Elfstedenronde Cyclo. Deelnemers hebben de keuze tussen vier afstanden: drie tochten voor wielerliefhebbers (64 km, 97 km of 141 km) en één familietocht (33 km). De twee korte tochten (33 km en 64 km) brengen de deelnemers rondom Brugge en het mooie Brugse Ommeland. Wie opteert voor 97 km of 141 km verlaat het biljartvlakke landschap en trekt via pittoreske dorpjes en idyllische landwegen richting Ichtegem. Op beide tochten krijgen de deelnemers enkele heuveltjes en kasseistroken voorgeschoteld.

Meteen na de start van de profkoers op zondag gaat de Retrokoers van start dwars doorheen het centrum van Brugge. Deelnemers halen hun mooiste stalen ros en uitrusting van voor 1987 tevoorschijn.