Wout van Aert (Willems Veranda-Crelan) heeft zich tot winnaar gekroond van de herboren Euro Shop Elfstedenronde. In Brugge was de wereldkampioen veldrijden de beste van een select groepje . Op de tweede stek eindigde zijn eeuwige concurrent Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon).

Na goed vijftien kilometer reden zes vluchters weg: Antwan Tolhoek (Team Nederland), David Boucher (Sauzen Pauwels-Vastgoedservice), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Rob Ruijgh (Tartelette-Isorex), en Philipp Walsleben (Beobank-Corendon). Tom Thill (Differdange-Lusch) moest nog voor de finale lossen. Het zestal fietste al snel een voorsprong van ruim drie minuten bij elkaar.

Het peloton liet begaan, al lag het wedstrijdgemiddelde met 46 km/u na twee uur behoorlijk hoog. A hauteur de Oosternieuwweg Noord, Ruijgh laissait également filer les hommes de tête à la suite d'un problème de chaîne. La finale était ensuite lancée sous l'impulsion de Team Belgium et Quickstep Floors.

Les quatre hommes voyaient leur avantage fondre comme neige au soleil. Un nouveau groupe de 11 hommes se constituait sous l'impulsion de Mathieu van der Poel. Très actif, le Néerlandais franchissait pour la première fois en solitaire la ligne d'arrivée, avant de rentrer dans le rang sur le conseil de son directeur d'équipe. On retrouvait notamment devant le régional de l'étape Jens Keukeleire, Tosh Van der Sande, Lawrence Naesen, Pieter Serry, Wout van Aert et Frederik Backaert.

De kopgroep kende een goede verstandhouding, waardoor het al snel duidelijk was dat de winnaar vooraan te zoeken was. Ook al probeerden onder meer Julien Vermote, Oliver Naesen, Tim Declerq, Sean De Bie, Dries Devenyns, Edward Theuns en Preben Van Hecke daar nog wat aan te veranderen met een tegenaanval. De achtervolgers naderden snel tot op een halve minuut.

Zij zorgden ervoor dat de kopgroep een strak tempo moest aanhouden, een nefaste ontwikkeling voor de renners die mikten op een aanval in de slotkilometers. Opgedraaid in de Brieversweg, was het moment van Keukeleire aangekomen. De Bruggeling ramde in het midden van de weg het hele groepje uit elkaar. Van der Poel en van Aert reden het gaatje toe, Serry maakte met een formidabele inspanning de aanval ongedaan.

Het spel zat op de wagen, Walsleben zette zich op kop voor zijn kopman uit het veld. Ruijgh waagde zijn kans, de jonge Aimé De Gendt sprong er op en erover. De gepatenteerde tijdrijder dwong zijn tegenstanders tot een stevige inspanning. Het werd een sprint op de Buitenkruisvest.

Met z'n allen naast elkaar sprintte Wout van Aert naar de zege. De wereldkampioen veldrijden haalde het al bij al makkelijk. Zéér koel afgewerkt van de jonge topper in wording, want hij reageerde maar heel zelden op de verschillende impulsen in het slot. Van der Poel werd tweede, Lawrence Naesen mooi derde.