Wout van Aert (Verandas Willems-Crelan) sprintte op de Buitenkruisvest in Brugge naar de zege in de Euro Shop Elfstedenronde. Hij klopte er een bekend gezicht: Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon). Lawrence Naesen werd een mooie derde.

Hij hield zich tijdens de koers rustig en glipte slim mee bij elke belangrijke ontspanning. De spurt ging hij aan als allerlaatste van het groepje. "De wind kwam van links. Dus ik wou rechts uit de wind komen", vertelde de wereldkampioen veldrijden achteraf. "Je moet geluk hebben dat er een gaatje komt. En dat kwam er. Ik kwam pas de laatste vijftig meter in de wind, ideaal dus."

De achtervolgers kwamen dichter en dichter in de slotfase, maar van Aert maakte zich niet veel zorgen. "We hoorden verschillen, maar met zware kasseistrook Brieversweg nog in het slot wist ik dat we voorop zouden blijven. Het zou immers keihard gaan op die strook. De besten zaten overigens vooraan. Ik zit nu in een goede vorm, met twee zeges in twee weken. Donderdag is het BK tijdrijden, daar ga ik voor de overwinning."

Zijn maatje en eeuwige tegenstander van der Poel kon zich neerleggen bij de nederlaag. "Het was een lastige koers en ook de laatste dagen waren zwaar", aldus de Nederlander die gisteren nog op de Mont Ventoux zat. "Van de kleine naar de grote versnelling: dat is niet ideaal. Ik was mee op de belangrijke momenten, al liet ik me in het slot wel verrassen in de sprint. Maar nu neem ik enkele dagen rust met het oog op het WK mountainbike marathon, waar ik wil winnen."

Naesen was een verrassende derde, al was zijn glimlach minstens even breed als de veldrijders op het podium. "Ik won al twee koersen de afgelopen tijd. Maar podium rijden in een koers als deze is wel heel leuk. Ik liet me net als van Aert afzakken, mede omdat ik wist dat de veldrijders beiden snelle sprinters zijn."