Freddy Maertens zal zondag het startschot geven van de Euro Shop Elfstedenronde, de legendarische eendagskoers met start en aankomst in Brugge die dit jaar nieuw leven wordt ingeblazen. Er wacht het topdeelnemersveld een uitdagende kasseikoers door West-Vlaanderen. In combinatie met een cyclo voor wielertoeristen op zaterdag en een retrokoers op zondag wordt het een fantastisch wielerweekend in Brugge!

Lotto Soudal en Quick Step Floors, de twee Belgische WorldTour-formaties, zullen zondag present tekenen in Brugge. Met Jens Debusschere en Dries Devenyns brengen zij twee topfavorieten aan de start, maar beide topploegen hebben meerdere ijzers in het vuur. Denk maar aan Kris Boeckmans, Sean De Bie, Pieter Serry of Petr Vakoc.

Iemand die ook op de zege gebrand is, is Jens Keukeleire. De Bruggeling heeft van de Euro Shop Elfstedenronde - die voorbij zijn ouderlijk huis passeert - een hoofddoel gemaakt. Keukeleire rijdt de Euro Shop Elfstedenronde in het shirt van de Belgische Nationale Selectie en kan rekenen op de steun van sterke gelegenheidsploegmaats als Oliver Naesen en Edward Theuns, die uiteraard zelf ook niet kansloos zijn. Met Wout Van Aert (Veranda's Willems-Crelan) en Mathieu Van der Poel (Beobank-Corendon) staan ook twee topveldrijders - die ook al hun strepen op de weg verdiend hebben - aan de start zondag.

15 KASSEISTROKEN

De 123 deelnemers worden om 10u15 op de Markt in Brugge op gang geschoten door Freddy Maertens, de wereldkampioen van 1976 en 1981 en winnaar van de Elfstedenronde in 1974. Daarna werd de traditierijke West-Vlaamse wielerklassieker jarenlang niet meer georganiseerd. Er was nog een korte heropflakkering eind jaren '80... maar anno 2017 is de Elfstedenronde opnieuw springlevend!

Van Brugge rijden de renners naar Oostkamp, Wingene, Tielt, Ardooie, Izegem, Roeselare, Staden, Diksmuide, Nieuwpoort, Ramskapelle, Middelkerke, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, De Haan en Zuienkerke om zo opnieuw Brugge aan te doen, waar op de Buitenkruisvest nog eens twee plaatselijke ronden worden afgewerkt van elk 16,6 km. De totale afstand van de Euro Shop Elfstedenronde is 199,5 km. Onderweg liggen 15 kasseistroken.

LIVE OP SPORZA

De koers is vanaf 13u30 live te volgen op Sporza met commentaar van Bruggeling Renaat Schotte. De aankomst op de Buitenkruisvest wordt verwacht rond 15u30.

RETROKOERS & ELFSTEDENRONDE CYCLO

Freddy Maertens zal ongetwijfeld ook een aandachtig toeschouwer zijn tijdens de Retrokoers voor wielertoeristen, die meteen na de start van de profs plaatsvindt. Met een fiets van voor 1987 kunnen in totaal 50 retrofietsers deelnemen. Daags voordien komen de 'moderne' wielertoeristen aan hun trekken in Brugge. Op de Elfstedenronde Cyclo kunnen de wielerliefhebbers zich uitleven op quasi hetzelfde parcours als de profs. Er is keuze uit tochten van 35, 63 en 143 km. Start- en aankomst zijn aan het Boudewijn Seapark. Online inschrijven kan nog tot en met 16 juni. Ter plaatse inschrijven kan ook. 

Radio 2 zorgt op zaterdag 17 juni heel de dag voor animatie en zendt live uit vanuit het Boudewijn Seapark.