De snelste mannen en vrouwen van het peloton en enkele van de beste klassieke renners staan volgende week aan de start van de AG Driedaagse Brugge-De Panne, de laatste individuele UCI World Tour-koers van dit hertekende coronaseizoen.

Voorjaar of najaar... voor de snelste benen van het peloton is de AG Driedaagse Brugge-De Panne een droomkoers. Wie grijpt de laatste (sprint)kans in dit bijzondere jaar? Caleb Ewan, tweevoudig ritwinnaar in de voorbije Tour de France, zou wel eens de te kloppen man kunnen worden.

Grote uitdagers worden zonder meer Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni en Tim Merlier, onlangs in een massasprint nog winnaar van de Brussels Cycling Classic. Of kunnen oudgedienden als Mark Cavendish of Andre Greipel nog eens schitteren? Ook Edward Theuns, Christophe Laporte, Max Walscheid, Phil Bauhaus, Timothy Dupont en Niccolo Bonifazio zijn snel. En daarmee hebben we nog lang niet iedereen opgenoemd.

Een renner als Kristoff is niet alleen snel, de bonkige Noor is ook gemaakt om de regen en wind in de polders vlot te doorstaan. Ook Jasper Stuyven, John Degenkolb, Mike Teunissen en Mads Pedersen behoren tot die categorie. De Deense ex-wereldkampioen zit bovendien in topvorm, getuige zijn ritzege in de BinckBank Tour en overwinning in Gent-Wevelgem afgelopen zondag.

In de categorie 'sterke klassieke coureurs tout court' willen we zeker de namen van Yves Lampaert, Bob Jungels, Florian Senechal, Alberto Bettiol, Stefan Küng en Oliver Naesen noemen.

OP NAAR EEN BELGISCH SPRINTDUEL?

Ook bij de vrouwen, die op dinsdag 20 oktober - een dag voor de mannen - tussen Brugge en De Panne zullen strijden, oogt de voorlopige deelnemerslijst indrukwekkend. De kans op een Belgische overwinning is reëel, want Jolien D'Hoore en Lotte Kopecky behoren tot de snelste sprintsters van het pak. Op het BK trok Kopecky aan het langste eind, in Gent-Wevelgem D'Hoore. Wie haalt het in De Panne?

Er is natuurlijk ook stevige buitenlandse concurrentie. De Nederlandse Kirsten Wild wil haar overwinning van vorig jaar nog eens overdoen en haar landgenote Lorena Wiebes, die in 2019 tweede werd, droomt er ongetwijfeld van dit jaar een trapje hoger te eindigen. Ook Europees kampioene tijdrijden Ellen Van Dijk en voormalig wereldkampioene veldrijden Thalita De Jong zijn interessante Nederlandse namen om in het oog te houden.

Of komt de winnares uit Italië? Elisa Longo Borghini, Elisa Balsamo en Marta Bastianelli (vorig jaar winnares van de Ronde van Vlaanderen) zijn de Italiaanse troeven. De Duitse Lisa Brennauer, de snelle Noorse Susanne Andersen en de Deense Amalie Dideriksen kunnen ook de nodige adelbrieven voorleggen en hebben het in zich om een hoofdrol op te eisen in de AG Driedaagse Brugge-De Panne.