In het gemeentehuis van De Panne is de 44ste editie van de AG Driedaagse Brugge-De Panne voorgesteld. Zowel de mannenwedstrijd op woensdag 25 maart als de vrouwenwedstrijd een dag later maken deel uit van de UCI WorldTour, wat ook nu weer garant staat voor een topdeelnemersveld.

Maar liefst 15 WorldTour-ploegen hebben hun deelname aan de AG Driedaagse Brugge-De Panne op 25 maart bevestigd. Naast de Belgische formaties Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal zakken ook Astana, Bahrain-Mclaren, Bora-Hansgrohe, CCC Team, Cofidis, EF Education First, Groupama-FDJ, Israel Start-Up Nation, Movistar, Team Jumbo-Visma, Team NTT, Trek-Segafredo en UAE Team Emirates af naar de start op de prachtige markt van Brugge. Het deelnemersveld wordt verder aangevuld met zeven Pro-Continentale ploegen: Alpecin-Fenix, Bingoal-Wallonie Bruxelles, Circus-Wanty Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, Team Arkea-Samsic, Total Direct Energie en B&B Hotels -Vital Concept.

Hoe de concrete selecties van de teams er zullen uitzien, is nog niet bekend, maar enkele grote namen hebben hun komst nu al bevestigd. Zo zullen internationaal gerenommeerde topspurters als de Colombiaan Fernando Gaviria, de Duitser Pascal Ackermann en de Fransman Nacer Bouhanni zeker op post zijn. Ook Belgisch kampioen Tim Merlier zal zich met hen mogen meten. Maar of het op de Zeelaan in De Panne effectief tot een massasprint zal komen, is uiteraard nog lang geen uitgemaakte zaak. De flandriens hebben er alle baat bij om in de Moeren de wedstrijd hard te maken, de spurtersploegen kunnen maar best bij de pinken zijn.

PROMINENTE ROL VOOR DE MOEREN

De 44ste AG Driedaagse Brugge-De Panne, op woensdag 25 maart, gaat van start in Brugge en kent na 212,5 uitsluitend West-Vlaamse kilometers zijn ontknoping in De Panne, waar drie lokale ronden voorzien zijn. De passage door De Moeren, berucht omwille van de stevige wind die er altijd heerst, zullen de renners vier keer voor de wielen krijgen. Het vrouwenpeloton legt een dag later 155 km af tussen Brugge en De Panne. De vrouwen werken twee plaatselijke ronden af en zullen ook - voor de eerste keer in de driejarige geschiedenis van de wedstrijd - de Moeren aandoen.

Met Trek-Segafredo Women, CCC-Liv, Michelton-Scott, Ale BTC Ljubljana, Team Sunweb, Canyon/SRAM Racing, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope en Movistar Team Women komen er acht WorldTour-ploegen aan de start van de vrouwenwedstrijd. Zeven Pro-Continentale ploegen vervolledigen het sterke deelnemersveld, dat getopt wordt door Jolien D'Hoore en Kirsten Wild. De Belgische won twee jaar geleden de eerste editie van de AG Driedaagse Brugge-De Panne voor vrouwen en de Nederlandse toonde zich vorig jaar de snelste van het pak. Ook de nummers 2 en 3 van 2019, Lorena Wiebes en Lotte Kopecky, zullen op 26 maart op de afspraak zijn. Ook Marta Bastianelli tekent present. De Italiaanse won vorig jaar de Ronde van Vlaanderen, is regerend Italiaans kampioene en voormalig wereld- en Europees kampioene.

Bruno Dequeecker, voorzitter van Koninklijke Veloclub Panne Sportief, gelooft rotsvast in de nieuwe weg die de AG Driedaagse Brugge-De Panne twee jaar geleden is ingeslagen, niet langer een rittenkoers maar een eendagskoers voor mannen én vrouwen. "We zijn trots dat onze koers er terug staat, met uitdrukkelijke dank aan de gemeente De Panne, Stad Brugge, AG, Golazo, alle partners en uiteraard alle medewerkers. We kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst."

WORD DE AG BORDJESMAN OF -VROUW!

AG Insurance is voor het tweede jaar op rij de title partner van de Driedaagse Brugge-De Panne en kijkt reilkhalzend uit naar de wedstrijden op 25 en 26 maart. "AG draagt de wielersport al lang een warm hart toe", zegt Sven Adams, PR Manager AG. "Dit is een heel mooie kans om onze naam te verbinden aan een wedstrijd met een rijkgevuld verleden en tegelijk een opportuniteit om het evenement een nieuw elan en uitstraling te geven voor de toekomst. Na een zeer geslaagde editie 2019, die zowel bij de mannen als de vrouwen een boeiende koers opleverde met een mooie winnaar, kijken we vol spanning en verwachting uit naar de wedstrijden van dit jaar. Bovendien hebben we een heel mooie verrassing in petto voor de echte koersliefhebber: een kans om als officiële bordjesman of -vrouw de koers letterlijk vanop de eerste rij mee te maken!" 

Wie zich kandidaat wil stellen voor de gegeerde job van 'ardoisier' moet als de vliegende bliksem surfen naar www.agbordjesman.be. De uitverkorene mag achterop de motor plaatsnemen en de koers van binnenuit beleven.

GROOT VOLKSFEEST IN DE PANNE


Aan de finish in De Panne voorziet de organisatie op woensdag en donderdag onder meer een groot scherm, een happy hour en live DJ-sets van niemand minder dan Dimaro. Kortom all ingrediënten zullen aanwezig om er tweemaal een groot volksfeest van te maken.