Dylan Groenewegen heeft op de Zeelaan in De Panne de AG Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. De Nederlander haalde het in een massasprint overtuigend voor Fernando Gaviria en Elia Viviani, de winnaar van vorig jaar.

Om iets voor half 12 vertrokken 166 renners vanop de Markt in Brugge voor een tocht van 200 km over West-Vlaamse wegen. Op weg naar De Panne lagen voor de renners zes kasseistroken en vijf hellingen te wachten, waaronder de befaamde Kemmelberg. Jasha Sütterlin was de aanstoker van de vlucht van de dag. De Duitser muisde er nog voor kilometerpaal 10 van onder en kreeg het gezelschap van de Fransman Adrien Garel, de Nederlander Mathijs Paasschens en de Belgen Stan Dewulf, Jimmy Janssens en Senne Leysen.

Katusha, de ploeg van Marcel Kittel, zorgde ervoor dat de voorsprong van de koplopers binnen de perken bleef. De 6 vluchters kregen nooit meer dan 5 minuten bonus. Op de Kemmelberg zetten Danny Van Poppel, Marco Haller, Lukas Pöstlberger, Fernando Gaviria en Edward Theuns een tegenaanval op touw, maar lang duurde dat intermezzo niet. Gaviria, zonder twijfel één van de snelste mannen in het deelnemersveld, wilde wellicht niet al zijn pijlen verschieten met het oog op een mogelijke massasprint.

En die massasprint kwam er ook. De sprintersploegen bundelden hun krachten. Bij de eerste passage aan de finish op de Zeelaan in De Panne, op 51 km (twee lokale ronden) van het einde, was het verschil tussen het peloton en de kopgroep al teruggebracht tot 2:30. De doortocht door de Moeren is traditioneel een plaats waar het peloton nog uit elkaar kan spatten, maar de wind blies vandaag niet hard genoeg om voor waaiervorming te zorgen.

Verbrokkelen deed het peloton wel door een valpartij op 10 km van de meet. Bij de slachtoffers onder andere Jens Keukeleire, Mads Pedersen en de snelle Pascal Ackermann. De 6 koplopers werden na een vlucht van 180 km gegrepen, waarna het op de Zeelaan tot een groepsspurt van een dertigtal renners kwam. Elia Viviani werd gelanceerd door zijn ploegmaat Michael Morkov, maar de Italiaanse kampioen viel stil en zou zichzelf niet opvolgen op de erelijst.

Dylan Groenewegen was duidelijk de snelste van het pak. De Nederlander van Jumbo-Visma had tijd genoeg om de handen in de lucht te gooien. Fernando Gaviria, die zich zijn tegenaanval op de Kemmelberg misschien zal beklaagd hebben, legde beslag op de tweede plaats. Viviani bolde als derde over de meet. Jonas Van Genechten was op de zevende plaats de eerste Belg.

Donderdag wordt de AG Driedaagse Brugge-De Panne afgesloten met de WorldTour-wedstrijd bij de vrouwen. Ook bij de mannen telde de race mee voor de WorldTour.