Elia Viviani kan zichzelf woensdag opvolgen als winnaar van de AG Driedaagse Brugge-De Panne, maar de Italiaan zal flinke concurrentie krijgen van een pak andere rassprinters. Ook bij de vrouwen, donderdag, komen er heel wat snelle en sterke rensters aan de start.

Elia Viviani heeft al vroeg op het seizoen de goede vorm te pakken. De Italiaanse kampioen schonk zijn team Deceuninck-Quick Step al vijf overwinningen. Dylan Groenewegen moet met vier stuks, waaronder twee ritten in Parijs-Nice, nauwelijks onderdoen. Fernando Gaviria, vorig jaar nog ploegmaat van Viviani, heeft al drie streepjes achter zijn naam staan. Marcel Kittel mocht 'nog maar' één keer juichen, maar de Duitser behoort zeker ook tot de topfavorieten als het op spurten zou aankomen in De Panne.

Met de beklimming van de Kemmelberg en de passage door De Moeren - doorgaans een ideale locatie om waaiers te trekken - kan het woensdag ook een koers voor vrijbuiters worden. Als het dus geen sprint voor Viviani wordt, kan Deceuninck-Quick Step nog altijd inzetten op bijvoorbeeld Yves Lampaert of Zdenek Stybar, die enkele weken geleden op verbluffende wijze de Omloop Het Nieuwsblad won.

Ook de winnares van de Omloop bij de vrouwen, de Nederlandse kampioene Chantal Blaak, tekent present in de AG Driedaagse Brugge-De Panne. Met Marianne Vos en Kirsten Wild komen nog twee heel straffe Nederlandse rensters naar West-Vlaanderen afgezakt. Vos is drievoudig wereldkampioene op de weg, Wild kroonde zich enkele weken geleden tot dubbele wereldkampioene (omnium en ploegkoers) op het WK baanwielrennen in Polen.

Met Marta Bastianelli komt ook de regerende Europese kampioene op de weg naar Brugge en De Panne. De Italiaanse is in goede doen, want ze won vorige week nog de Ronde van Drenthe, net als de AG Driedaagse Brugge-De Panne een WorldTour-wedstrijd. Ook de Finse Lotta Lepistö, zevenvoudig kampioene van haar land en twee jaar geleden winnares van Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem, kan de nodige adelbrieven voorleggen.

Maar dé topfavoriete is misschien wel Chloe Hosking. De Australische werd vorig jaar tweede in de massasprint van de AG Driedaagse Brugge-De Panne, achter Jolien D'Hoore. Door een sleutelbeenbreuk moet D'Hoore dit jaar jammer genoeg verstek laten gaan.

De komende dagen zullen we nog meer namen van toprenners en -rensters kunnen aankondigen.