Annemarie Worst heeft in Zonhoven de vijfde manche van de Telenet Superprestige op haar naam geschreven. De Nederlandse rekende in de spurt af met haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado. Europees kampioene Yara Kastelijn vervolledigde de oranje top drie.

Wereldkampioene Sanne Cant was in Zonhoven al vijf keer aan het feest en ook zondag begon ze sterk aan de wedstrijd. Samen met Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst trok ze als eerste door de iconische Kuil, maar na twee rondes doofde de kaars van de wereldkampioene helemaal uit. Cant zou uiteindelijk zesde worden op ruime afstand van de winnares.

Alvarado en Worst kregen voorin nieuw gezelschap. Drie rensters maakten na het afhaken van Cant de aansluiting: Alice Maria Arzuffi, Inge van der Heijden en Yara Kastelijn. Vooral de aanwezigheid van de Europese kampioene was opvallend. Kastelijn dook in de openingsfase nochtans met een ei in de broek de Kuil in en ging in de derde ronde over de kop. Kastelijn overwon haar angst en knokte zich terug in de wedstrijd naar de derde podiumplaats.

De strijd voor de eerste plaats werd uiteindelijk beslist in een Nederlands duel tussen Worst en Alvarado. Beide dames haakten in de slotronde nog even in elkaar, maar een sprint zou beslissen over winst en verlies. Alvarado dook als eerste de laatste rechte lijn in, maar kon niet aan de druk van Worst weerstaan.

WORST: 'ALLES OF NIETS IN DE SPRINT'

Annemarie Worst pakte in Zonhoven al haar zesde overwinning van het seizoen. "In een hele zware laatste ronde moest ik nog een gaatje dichten op Ceylin. Daarna was het in de sprint alles of niets. Ik probeerde zo snel mogelijk te sprinten en dat was voldoende voor de eerste plaats."

In de slotronde haakten Alvarado en Worst nog even in elkaar. "We moesten vol in de remmen voor de andere rensters, maar gelukkig konden we zonder materiaalpech onze weg voortzetten. Die gedubbelde rensters hadden toch wel wat invloed op de wedstrijd. Zo moest ik zowel Ceylin als die andere rensters in het oog houden."

ALVARADO: 'GEDUBBELDEN HADDEN GEEN INVLOED OP UITSLAG'

"Het was een zware cross", zuchtte Alvarado na de finish. "Annemarie en ik waren vandaag de sterkste rensters, maar ik kon nooit voldoende afstand nemen van haar. Op die loopstroken in het zand zat ik op het einde altijd tegen de verzuring aan. Die gedubbelde rensters? Dat was vervelend, maar het heeft zeker geen invloed gehad op de uitslag."

KASTELIJN: 'DOOR AL DIE FOUTEN ZAT ER NIET MEER IN'

Yara Kastelijn maakte in de Kuil geen goede beurt, maar kon er na afloop nog wel mee lach. "De eerste ronde kwam ik pas als tiende door en na een paar passages zag ik het eigenlijk niet meer zitten. In Koksijde hebben we ook al gezien dat zand niet echt mijn ding is. Vanuit de post riepen ze me toe dat ik gewoon plezier moest hebben. Ik kwam er terug door, maar voor de zege was het te laat. Door al die fouten zat er vandaag niet meer in dan de derde plaats."