Thibau Nys heeft in Zonhoven een dubbelslag gerealiseerd. De Europese kampioen bij de junioren pakte voor de elfde keer de hoofdprijs en is bovendien de nieuwe leider in de tussenstand van de Telenet Superprestige.

Elf zeges en dertien podiumplaatsen in veertien wedstrijden. De cijfers die Thibau Nys in zijn leeftijdscategorie kan voorleggen zijn indrukwekkend. In Zonhoven liep het voor de Europese kampioen bij de junioren echter niet van een leien dakje.

Nys probeerde in de eerste ronde al de wedstrijd in handen te nemen en kreeg met ploegmaat Ward Huybs en Tibor del Grosso twee kompanen mee in zijn spoor. De motor sloeg echter niet helemaal aan. Na een foutje van Nys kwam er veel volk terug uit de achtergrond en vormde er zich een kopgroep van tien.

Onder impuls van Lennert Belmans werd de kopgroep opnieuw uitgedund. Het tiental werd een kwartet. Bij het ingaan van de slotronde bleef er nog een duo over: Nys en Belmans. In de zandstrook trok Nys het laken dan toch naar zich toe. Belmans reed zich vast, moest van de fiets en bezorgde Nys zo een vrijgeleide richting de elfde overwinning van het seizoen. Belmans en Ward Huybs vervolledigden het podium.

In de tussenstand van de Telenet Superprestige neemt Nys de leidersplaats over van Yorben Lauryssens, die voorin wegviel door een val in de Kuil. Belmans volgt op slechts twee punten van de Europese kampioen.

NYS: 'GEEN GOED GEVOEL, TOCH OVERWINNING'

Thibau Nys won in Zonhoven al voor de elfde keer dit seizoen, maar het gevoel was niet goed. "Deze week voelde ik me goed op training, maar dat gevoel kwam er vandaag niet uit. De goede benen die ik had kreeg ik nooit helemaal in gang. Het was de bedoeling om van bij de start door te trekken, maar met die inspanning heb ik mezelf misschien opgeblazen."

"Plots reden we terug met een kopgroep van tien. Ik had geprobeerd, maar toch kwam iedereen terug aansluiten. Mentaal was dat niet makkelijk. De aanval van Lennert in de slotfase was in mijn voordeel. Hij heeft zo de wedstrijd terug opengebroken. Voor mij is het al de elfde overwinning van het seizoen, maar deze wedstrijd heeft aangetoond dat ik er niet met kop en schouders bovenuit steek. Dat houdt de voetjes wel op de grond. De ervaring die ik van thuis heb meegekregen en mijn explosiviteit maken op het einde het verschil."

In het klassement heeft Nys twee punten voorsprong op Belmans. "De Superprestige is samen met de wereldbeker een belangrijk doel voor mij."

BELMANS: 'LAST VAN BUIKPIJN'

Lennert Belmans ging in de voorlaatste ronde op zoek naar de overwinning, maar toonde zich finaal tevreden met zijn tweede plaats. "Sinds donderdag had ik wat last van buikpijn, daardoor kon ik niet veel eten. Omdat ik goed stond in het klassement heb ik beslist om hier toch te starten. Op die manier is een tweede plaats zeker niet slecht."

Nummer drie Ward Huybs kon in Zonhoven zijn kansen niet volledig verdedigen. "Mijn start was goed, maar na een foutje in de Kuil moest ik van ver terugkomen. Zonder pech had ik misschien kunnen meestrijden voor de overwinning. Dat ik na die lange achtervolging toch nog op het podium sta, stemt me wel tevreden. Het gevoel is goed."