Aaron Dockx heeft in Zonhoven zijn favorietenrol bij de nieuwelingen met verve ingelost. De teller van de Belgische kampioen staat zo al op 15 stuks. Bij de eerstejaars was de zege voor Thom van Herwaarden, Zoë Backstedt was de sterkste bij de meisjes.

Aaron Dockx liet er bij de nieuwelingen geen gras over groeien en nam in de eerste ronde de wedstrijd al stevig in handen. De renner uit Rijkevorsel startte op de tweede rij, maar reed al snel naar de kop van de wedstrijd. Victor Hannes ging nog even mee in het spoor van de Belgische kampioen, maar moest al snel de rol lossen.

En zo werd de vijftiende overwinning van het seizoen van Dockx een nieuwe one-man-show. "Het was leuk om zo te winnen, want er was vandaag een hele supportersbus mee naar Zonhoven afgezakt. Hopelijk kan ik het aantal zeges de komende weken nog wat extra aandikken."

Het verschil tussen Dockx en zijn concurrenten was duidelijk te zien in de Kuil. Waar andere nieuwelingen regelmatig de remmen nog dicht knepen, dook Dockx op volle snelheid de diepte in. "Ik vind het altijd wel leuk om dat gevaar een beetje op te zoeken, ik ben niet de renner die daar in de remmen zal knijpen. Als het snel kan, dan liefst zo snel mogelijk."

Victor Hannes en de Nederlander David Haverdings mochten als tweede en derde mee op het podium met de Belgische kampioen.

NEDERLANDSE WINST BIJ EERSTEJAARS, BACKSTEDT DOMINEERT BIJ MEISJES

De overwinning bij de eerstejaars ging naar de Nederlander Thom van Herwaarden, voor Ferre Urkens en Thom van der Werft. "Het is nog maar mijn eerste overwinning van het seizoen en meteen engelen mooie. In de eerste rondes moest ik nog achtervolgen na een slechte start, maar in de tweede ronde kon ik voorin de aansluiting maken. In de laatste ronde heb ik de Kuil het verschil gemaakt."

Zoë Backstedt etaleerde bij de meisjes nieuwelingen opnieuw haar crossvermogen. De dochter van Magnus Backstedt stak er van begin tot einde boven uit en reed al naar haar tiende overwinning van het seizoen. Leonie Bentvelt en Mirre Knaven vervolledigden de top drie.

"Na een hectische start duurde het even voor ik goed in de wedstrijd zat. De eerste bochten troepte alles samen en moest ik binnendoor voorbijsteken, bovendien werd ik in de eerste loopstroken nog opgehouden. Eens goed in de wedstrijd heb ik me echt goed geamuseerd. Zo'n zandstroken, die hebben ze bij ons niet."

Ook in de Kuil had Backstedt het naar haar zin. "Wat ik toen dacht? Niet crashen! Niet crashen! Niet crashen! Het gewicht naar achteren gooien en hopen op het beste. Mijn volgende doelen? Voor het WK ben ik nog een jaartje te jong, maar voor de wedstrijden in de DVV Verzekeringen Trofee zak ik in de kerstperiode wel naar België af."