Met de wereldbekercross te Namen heeft Michael Vanthourenhout zijn mooiste zege ooit binnengehaald. Pech achtervolgde runner-up Pidcock en Toon Aerts terwijl de winnaar de foutenlast beperkte. Wereldbekerleider Iserbyt strandde op de vijfde plek maar was zielsgelukkig voor zijn ploeggenoot.

Toon Aerts had goed gekeken naar de wedstrijd van de vrouwen en hoopte met een kanonstart het nummer van zijn ploeggenote Lucinda Brand te kunnen overdoen. Dat zag er ook even goed uit, tot Aerts lek reed. Pidcock - eerder ook al lek - en Vanthourenhout gingen erop en erover.

De strijd voor de overwinning ging tussen die twee. De Brit was tot tweemaal toe op een fout te betrappen, waarop Michael Vanthourenhout het heft in handen nam. De Belg kon uiteindelijk de olympisch kampioen mountainbike nog op ruim een halve minuut rijden en boekte zo de mooiste overwinning in zijn carrière.

Een goede 10 seconden na Pidcock kwam Toon Aerts over de meet. Quinten Hermans en Eli Iserbyt vervolledigden de top 5.

Met een vijfde stek moest de wereldbekerleider zich tevreden stellen, maar dat kon je niet meteen van hem aflezen. Na de meet vloog hij zijn winnende ploeggenoot rond de hals en feliciteerde hem uitbundig.