Mathieu van der Poel heeft zondag de Telenet UCI World Cup cross in Namen gewonnen. Van der Poel haalde het na een zware cross voor Toon Aerts en Corné van Kessel.

Een nieuwe kasseistrook, na een trap die bedekt werd met zand. De nieuwigheden in het parcours konden vooraf niet bij iedereen op goedkeuring rekenen en de weersomstandigheden zouden de tegenstanders achteraf ook gelijk geven. De wedstrijd, altijd al een glijpartij geweest op de schuine kanten, werd nog meer gekleurd, of ontsierd, door valpartijen.

Het was Van der Poel die, ondanks z'n positie op de derde rij, goed uit de startblokken schoot en en al snel op de voorste regionen verscheen, Tom Pidcock verging het minder goed en hij begon aan een lange achtervolging.

Op een technische passage ging Van der Poel voor het eerst aan de leiding. De wereldkampioen sloeg al meteen een stevig kloofje. Toon Aerts zag het gevaar en moest alles uit de kast halen om hem bij te benen. In de tweede ronde was het plots Aerts die alleen op kop reed. Van der Poel kreeg immers af te rekenen met een lekke band en moest behoedzaam naar de materiaalpost rijden en van fiets wisselen. Toon Aerts had in geen tijd tien seconden, Van der Poel had een ronde tijd nodig om weer vooraan post te vatten.

Vervolgens was het de beurt aan de wereldkampioen om weer alleen op pad te gaan, mede ook door een schuiver van de Belgische kampioen. Die gaf zich ook niet gewonnen en beende Van der Poel weer bij. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe op het parcours dat steeds lastig werd door de felle regenval. Intussen was van Eli Iserbyt geen sprake meer, die had opgegeven wegens onderkoeling en zag zo zijn leidersplaats in het klassement in rook opgaan.

Na een tweede lekke band leek Van der Poel voor de tweede plaats te rijden, maar toen Aerts enkele foutjes maakte kwam de Nederlander weer vooraan. Met twee doken ze de laatste ronde in, Pidcock streed na een knappe inhaalrace voor plek drie. Wie zou het halen en het minst fouten maken? Mathieu zo bleek, want Aerts maakte in het slot een pijnlijke schuiver in een afdaling en knalde tegen een paaltje. Game over. Van der Poel was los en soleerde naar de zege. Aerts moest vrede nemen met een tweede plaats. Door een valpartij in het slot gaf Pidcock zijn derde plek prijs aan Corné van Kessel.

Toon Aerts is de nieuwe leider in de Wereldbeker met 400 punten, Iserbyt staat tweede met 348 punten, Vanthourenhout heeft er 332.