Tom Meeusen is er niet in geslaagd om in de Toyo Tires High Jump zijn wereldrecord te evenaren. Zijn sprong over 75 cm was wel voldoende voor de overwinning. In de Cyclocross Trial toonden Niels Vandeputte en Manon Bakker zich tot de behendigste crossers van het peloton.

De laatste afspraak van het seizoen voor de veldrijders begon met de nodige dosis spektakel. Op de Zuiderboulevard in Waregem moesten de renners eerst een hindernissenparcours afleggen. Balkjes, dat waren ze tijdens de wedstrijd al wel gewoon. Woensdagavond kwamen daar onder andere nog een set banden, een evenwichtsbalk, een slalom een tafel en een trap bij. Ook op die laatste hindernis was het verboden om voet aan de grond te zetten.

Titelverdediger Niels Vandeputte maakte zijn favorietenrol waar. De belofte van Alpecin-Fenix bleef foutloos en zette een kanontijd van 49 seconden neer. Ook Arno Van den Broeck (1:00) en Toon Aerts (1:17) haalden zonder fout de aankomst, maar deden er beduidend langer over dan de jonge Antwerpenaar.

Bij de dames deed Shirin van Anrooij, de wereldkampioene bij de juniores, het uitstekend. Ze bleef net onder de minuut, maar sprokkelde onderweg wel twaalf strafpunten bij elkaar. Haar landgenote Manon Bakker (1:15) deed er iets langer over, maar klokte af met amper drie strafpunten.

Vandeputte kan ook springen

Na de Cyclocross Trial verhuisden de renners naar de Grote Markt voor de Toyo Tires High Jump. Tom Meeusen deelde het wereldrecord van 80 centimeter met Jan Denuwelaere en startte als grote favoriet. Een rol die hij met verve vervulde. Bij zijn eerste sprongen vloog Meeusen vlotjes over de balk.

Slechts één renner kon Meeusen het vuur aan de schenen leggen: Niels Vandeputte. Samen met de titelverdediger rondde hij foutloos de kaap van 65 cm. Vijf centimeter hoger ging Vandeputte twee keer in de fout, terwijl Meeusen de balk netjes liet liggen.

Vandeputte speelde alles of niets en liet na twee mislukte pogingen de balk toch op 75 cm leggen. Zonder succes. Meeusen faalde niet en deed het talrijk opgekomen publiek dromen van een evenaring van het wereldrecord. De handen gingen op elkaar en de 'Tommekes'vlogen door de lucht, maar 80 cm was ook voor Meeusen deze keer te hoog gegrepen.


"Ik ben heel blij dat ik hier opnieuw kan winnen", reageerde Meeusen. "Een cross op mijn naam schrijven, dat is iets moeilijker. Deze discipline wil ik ieder jaar wel winnen. Ik wist op voorhand dat Niels een stevige concurrent zou zijn, hij had er zelfs wat op geoefend. Tachtig centimeter was ook voor mij vandaag te hoog gegrepen."

Uitslag

1. Tom Meeusen 75 cm
2. Niels Vandeputte 65 cm
3. Toon Aerts 55 cm
4. Dieter Vanthourenhout 55 cm
5. Arno Van den Broeck 55 cm