Toon Aerts en Helen Wyman hebben woensdag de Soudal Cyclocross Masters in Waregem gewonnen. Bij het hoogspringen evenaarde Tom Meeusen met een sprong over 80 cm het record van Jan Denuwelaere.

De Soudal Cyclocross Masters in Waregem staat ieder jaar garant voor een avondje crossen met veel spektakel en een hoog fungehalte. Woensdag werd de avond op gang geschoten met een nieuwigheid: de Cyclocross Trial. Op een grasterrein van 16 bij 26 meter moesten de renners verschillende hindernissen overwinnen. Stonden op het menu: een evenwichtsbalk, een bandentapijt een slalom door kegels, de obligate balk, zandzakjes en een trap.

Belofte Niels Vandeputte deed als eerste de monden openvallen. De youngster van IKO-Beobank maakte slechts één foutje en legde het parcours af in een tijd van amper 52 seconden. Alleen Lars Van der Haar zou uiteindelijk sneller de finish bereiken, maar toch moest de Nederlander, die ook één foutje maakte, tevreden zijn met de tweede plaats. Vincent Baestaens deed immers nog straffer door de Cyclocross Trial als enige af te ronden zonder fouten. Bij de vrouwen ging de zege naar de Française Marion Riberolle. Ze deed er bijna driekwart minuut langer over dan Maud Kaptheijns, maar verzamelde wel één strafpunt minder.

TOM MEEUSEN EVENAART HOOGSPRINGRECORD VAN DENUWELAERE

Na de Cyclocross Trial was het uitkijken naar de Ion High Jump. Op de Grote Markt in Waregem waren alle ogen gericht op Tom Meeusen. Zou de ploegmaat van Mathieu Van der Poel voor de vierde keer de competitie winnen en het record van Jan Denuwelaere (80 cm) evenaren of verbeteren?

Meeusen loste de verwachtingen in. In een hoogstaande competitie bleven op 65 cm maar liefst vijf renners over. Niels Vandeputte, Michael Vanthourenhout en Nicolas Cleppe bezweken onder de druk. Vijf centimeter hoger moest ook Dieter Vanthourenhout de strijd staken.

Meeusen rondde wel de kaap van de 70 centimeter en legde prompt de lat tien centimeter hoger. Aangemoedigd door het publiek vloog hij over de 80 centimeter. De toeschouwers droomden van meer, maar nog vijf centimeter erbij was te veel van het goede.

"Ik ben blij dat ik dit seizoen toch nog eens een prijs kan winnen", reageerde Meeusen met een brede glimlach. "Zo kan ik ook nog eens bloemen mee naar huis nemen. Eerlijk, ik had op voorhand niet verwacht dat ik over 80 centimeter zou springen. Dat is dubbel zo hoog als de balkjes tijdens een wedstrijd. Ik hoor wel eens dat ik oud aan het worden ben, maar vandaag heb ik bewezen dat ik op m'n 30 jaar toch nog goed uit de voeten kan (lacht)."

WYMAN EN AERTS WINNEN CROSS DOOR STADSCENTRUM

De crossavond in Waregem werd afgesloten met twee korte wedstrijden. Over een parcours van 1,5 kilometer moesten de renners de langste trap van het seizoen op en af, springen over strobalen en dwars door een fontein rijden. De talrijk opgedaagde fans zagen het graag gebeuren.

In haar laatste crossweek stak Helen Wyman de zege bij de vrouwen op zak. De Britse rekende in de slotronde af met Alice Maria Arzuffi en Ellen Van Loy. Opnieuw een internationaal podium dus.

Bij de heren dropten de Nederlanders Corné Van Kessel en Lars Van der Haar verschillende bommetjes en ook Laurens Sweeck probeerde de wedstrijd naar zijn hand te zetten. De wedstrijd draaide echter uit op een duel tussen Belgisch kampioen Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. De renner uit Rijkevorsel deed in de slotronde zijn tricolore trui alle eer aan. Vanthourenhout strandde op de tweede plaats, Sweeck werd derde.

"Voor de renners is dit echt een leuke avond", genoot Aerts na. "Tijdens de verschillende disciplines heb je tussendoor veel tijd om te babbelen en te lachen met de ploegmaats en de andere jongens. De wedstrijd zelf is ook eens iets anders dan de meeste wedstrijden. De setting in het midden van een stad maakt het heel aangenaam."