Mathieu van der Poel heeft zaterdagmiddag de Rectavit Waaslandcross op zijn naam geschreven. Het is de derde zege voor de wereldkampioen in Sint-Niklaas.

Quinten Hermans nam de kopstart en Zdenek Stybar zat vanaf de tweede rij meteen in derde positie. Yannick Peeters liep tegen een kettingbreuk aan en verspeelde zijn kansen. Bij de passage voor de derde ronde hadden we met Hermans, Mathieu Van der Poel, Wietse Bosmans en Tom Pidcock vier leiders. Jens Adams volgde op 16 seconden en een groepje met Stybar op 23 seconden.

Bij het oprijden richting de aankomstzone voor de vijfde ronde bleef Hermans even in het zand steken en dat was het sein voor Van der Poel om een gaatje te slaan. Pidcock probeerde het gat nog te dichten, maar zou dat later bekopen. Hermans liet hem achter voor de tweede plaats en vooraan was de spreekwoordelijke vogel weer vliegen.

Mathieu haalde het met ongeveer een halve minuut voorsprong op Hermans en een minuut op Pidcock. Bosmans pakte  verdienstelijke de vierde plaats. Jens Adams maakte op 2'30" de top vijf vol, een tiental seconden later gevolgd door Stybar op plaats 6.