De Rectavit Waaslandcross in Sint-Niklaas geeft zaterdag 21 december het officieuze startschot voor de drukke eindejaarsperiode in het veldrijden. Wereldkampioen Mathieu van der Poel zakt met veel plezier af naar Provinciaal Domein De Ster. "Aan deze cross bewaar ik heel veel goede herinneringen."

De eindejaarsperiode is traditioneel een drukke periode in crossland. Vanaf zaterdag 21 december staan er in een tijdsbestek van vijftien dagen maar liefst negen veldritten op het programma. De Rectavit Waaslandcross in Sint-Niklaas trekt zaterdag de trein op gang. Op het Provinciaal Domein De Ster is het uitkijken naar een aantrekkelijk deelnemersveld. In het zog van wereldkampioen Mathieu van der Poel komen ook Tom Pidcock, Quinten Hermans en Zdenek Stybar aan de start van de derde manche van de Rectavit Series.

Van der Poel, woensdag nog verkozen tot Sportman van het Jaar in Nederland, zakt graag af naar Sint-Niklaas. De Nederlander schreef de wedstrijd bij de elite al twee keer op zijn naam, maar de mooiste herinnering bewaart hij misschien wel aan een tweede plaats bij zijn eerste deelname in 2013. "Die wedstrijd staat nog steeds in mijn geheugen gegrift", verklapt Van der Poel. "Ik was amper 18 jaar en reed nog voor Enertherm-BKCP (de jeugdacademie van BKCP, nvdr). Als jonge gast reed ik mee met de profs en de wedstrijd draaide uit op een millimeterspurt met Niels Albert, de kopman van onze hoofdploeg toen."

Van der Poel werd tweede, maar stond te glunderen op het podium. "Dat was toch een heel speciaal moment, samen met onze kopman op het podium staan. Ook aan de overwinning van vorig jaar hangen goede herinneringen. Ik heb de zege toen niet cadeau gekregen van een sterke Quinten Hermans." Dat belooft voor zaterdag. Hermans bewees met zeges in de Ethias Cross in Essen en Beringen dat hij dit seizoen een stap vooruit heeft gezet.

MOOIE WEDSTRIJD

De Rectavit Waaslandcross in Sint-Niklaas maakt geen deel uit van een regelmatigheidscriterium, toch schat Van der Poel de waarde van de wedstrijd niet minder hoog in. "Het is gewoon een hele mooie wedstrijd, ook door de afwisseling met de zandpassage. Met de loodzware wereldbeker in Namen kiezen een aantal renners ervoor om alleen zondag te rijden, maar ik kom hier gewoon heel graag."

Een week geleden maakte Toon Aerts in de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse een einde aan een zegereeks van 35 wedstrijden. "Meer dan 400 dagen zonder nederlaag. Als ik daar op terugblik, is dat toch wel een speciale periode. De vraag is of ik ooit nog zo'n unieke reeks zal kunnen neerzetten. De nederlaag in Ronse was jammer, maar ook niet meer dan dat. Er is geen ramp gebeurd. Na de zware stage met de wegploeg in Spanje was het ook geen verrassing."

300 DEELNEMERS

De populariteit van de Rectavit Waaslandcross geldt niet alleen voor Mathieu van der Poel. Zaterdag zakken er maar liefst 300 deelnemers naar Sint-Niklaas af voor de opener van de kerstperiode in het veld. Bij de nieuwelingen verschijnen er meer dan 100 renners aan de start: 57 bij de eerstejaars en 46 bij de tweedejaars.