Nog twee keer winnen en Laurens Sweeck evenaart het aantal zeges van Sven Nys in de GP Pelt. ?Het zou mooi zijn om dat te breken?, sprak de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Als topfavoriet starten en ook winnen. Laurens Sweeck deed het zondag met verve in de eerste manche van de Rectavit Series. Dat het zijn vierde zege op rij was in Pelt maakte de triomf alleen nog maar mooier.

"Winnen is sowieso niet makkelijk", aldus Sweeck. "Als het dan vier keer op rij lukt, dan is dat nog veel mooier. In het begin had ik nochtans wat problemen met de tubes en moest ik vaak wisselen. Daardoor werd het gat met Hermans zo'n 15 seconden, dat was meer dan ik wilde. Op deze omloop was het immers gevaarlijk om op je adem te trappen. Als je een inspanning deed, dan was het belangrijk dat je ze kon doortrekken tot het einde."

"Uiteindelijk vond ik mijn eigen ritme en kon ik de kloof nog dichtrijden. Op het einde werd het een strijd man tegen man, dat heb ik het liefst. Het lopen bergop had op het einde veel meer weg van slenteren, maar door Quinten te passeren, kon ik wel een mentale tik uitdelen."

Sweeck zit met vier zeges in Pelt slechts twee overwinningen verwijderd van het record van Sven Nys, die deze wedstrijd zes keer op zijn naam schreef. "Het record is nog niet dichtbij, maar ik ben toch al op de goede weg en hoop hier nog minstens vijf keer te kunnen starten. Zo'n records worden niet vaak gebroken, dus het zou wel mooi zijn als me dat lukt."

Hermans: 'Sterkste heeft gewonnen'

Quinten Hermans reed lange tijd op kop, maar moest finaal het hoofd buigen voor Sweeck. "De sterkste heeft gewonnen", wond Hermans er geen doekjes om. "Ik had meer dan 10 seconden voorsprong. Als je dan uit de achtergrond kan terugkeren en wegrijden, dan ben je gewoon beter. Ik heb geen probleem om me daarbij neer te leggen."

"Zo'n cross als vandaag maak je ook niet zo vaak mee tijdens het seizoen. In het begin probeer je dezelfde lijnen te volgen als tijdens de verkenning, maar door de regen en de wedstrijd van de dames lagen die sporen plots veel dieper en moest je andere lijnen zoeken. Pas in de derde of vierde ronde had je pas echt door waar je het best kon rijden."

Op het podium bibberde Hermans bijna uit zijn vel. "Gelukkig had ik tijdens de cross niet veel last van de koude omdat er in zo'n bos niet veel wind staat, maar na de wedstrijd valt die koude over je lichaam en moet je toch even bekomen."

Van der Haar: 'Mooie val in de blubber'

De snelle start kwam op naam van Lars van der Haar, maar de Nederlander schakelde al vroeg in de wedstrijd zichzelf uit door een val op de balken. "Ik was heel enthousiast aan de cross begonnen, maar vatte voor mijn techniek misschien iets te enthousiast te balken aan. Bij de eerste balk schoot ik uit mijn pedaal, dan weet je dat je de tweede niet gaat halen." "Het was een mooie val n de blubber. Of er zonder die val vandaag meer had ingezeten. Dat ga ik niet zeggen. De andere jongens waren gewoon sterker. Ook Laurens moest van ver terugkomen om te winnen."