Thibau Nys heeft zichzelf opgevolgd als laureaat van de GP Pelt bij de junioren. In de eerste manche van de Rectavit Series nam hij in de laatste ronde afstand van ploegmaat Ward Huybs.

In het Domein Dommelhof in Pelt verzamelde zich bij de junioren een aantrekkelijk deelnemersveld. Thibau Nys verdedigde zijn titel en ploegmaat Ward Huybs was aan het seizoen begonnen met vijf zeges in vijf wedstrijden. Ook Callant-Doltcini zakte met een sterke ploeg naar Limburg af.

Al snel vormde er zich een kopgroep van vijf. Nys en Huybs hadden zich bij de start niet laten verrassen en kregen met Yorben Lauryssen, Tibor del Grosso en Arne Baers een trio van Callant-Doltcini mee in hun spoor.

Del Grosso dropte het eerste bommetje, maar de eerstejaars junior kreeg weinig speelruimte. Huybs en Nys namen het commando over en maakten er een Trofeo Barrachi in het veld van. Het duo van het AA Drink Jongerenteam bouwde gestaag hun voorsprong uit en vochten het in de slotronde onder hun tweetjes uit.

Nys toonde zich daarin op de hellingen in het bos net iets sterker dan zijn ploegmaat en soleerde naar zijn derde overwinning van het seizoen. Huybs verzekerde zich van de tweede plaats, Lauryssen mocht als derde mee op het podium.

Nys: 'Trip naar Verenigde Staten goed verteerd'

Na zijn uitstapje naar de Verenigde Staten was de GP Pelt de eerste wedstrijd van Thibau Nys. "Die trip naar Amerika heb ik redelijk goed verteerd", is Nys tevreden. "Voor mij is het de eerste keer dat ik die combinatie doe en dan is het altijd even afwachten. Na zo'n reis kan je ook slecht terugkomen, maar ik heb voldoende rust genomen en geen last gehad van een jetlag. Hopelijk krijg ik later geen klop, al hou ik daar wel rekening mee. Zo kan het volgende week heel wat minder zijn."

"De voorbije dagen had ik wel wat last van de luchtwegen. Het was nog afwachten hoe ik daar op zou reageren, maar dat verliep allemaal goed. In de derde ronde heb ik de kop genomen en reden we met twee weg. Vanaf dan was het bikkelen tot aan de meet. Ik voelde dat ik op de hellingen een klein beetje vlotter naar boven en naar beneden ging. Als ik daar in de slotronde een paar seconden kon pakken, kon ik dat wel houden tot aan de meet."

Na vier wedstrijden heeft Nys al drie zeges en één tweede plaats. Via de Superprestige in Gieten gaat de focus nu naar de wereldbeker in Bern. "Voor ons is dat de eerste grote afspraak van het seizoen. Er zijn heel veel renners die daar aanspraak maken op de zege, het belooft dus een stevige strijd voor die wereldbekertrui te worden."