Je zal maar erkend worden als één van de beste veldrijders van het pak, maar toch zo vaak in het zand bijten. Toon Aerts ligt er alvast niet wakker van. "Ik keek al lange tijd uit naar deze cross."

"Vandaag was er niet veel aan te doen." De voormalig Europees kampioen besefte andermaal de suprematie van Mathieu van der Poel. "We moeten op een Koppenberg-scenario. Ik heb het net gezegd tegen Mathieu zelf. Wij zitten als concurrentie bij de start constant te loeren naar kleine dingetjes waar we zouden van kunnen afleiden dat Mathieu wat minder is. Ik zag hem grote passen nemen op de beklimming en dacht: "Het zal van dattum zijn." Maar ik denk dat het vooral aan mij lag", lachte de kopman van de Telenet Fidea Lions.

Aerts was lichtjes ziek deze week en hield dat expres wat verborgen. "Ik keek al lange tijd uit naar deze cross, dus ik wou mijn eigen moraal ook nog hoog houden. Maar 't was een lastige week. Ik kon maar 160 kilometer trainen deze week, een afstand die je normaal in twee dagen doet. Ik had eigenlijk gewoon een slechte dag."

En toen kwam plots de rekenknobbel van Toon Aerts boven. Eerst reageerde hij verrast toen Mathieu van der Poel terloops liet vallen dat hij de Wereldbekermanche in Pontchateau zou skippen. En toen kreeg hij de hele perszaal op zijn hand toen hij begon te rekenen in ijl tempo. "Ik ben al sinds de Verenigde Staten aan het rekenen. Ik dacht: als ik telkens bij de eerste vier rijd en Mathieu wint alles, dan kan hij me al niet bijhalen. Wout zou nu altijd tweede moeten zijn en ik derde ("Merci, hé!" grapt van Aert in de achtergrond) . Dan zou ik hem nog voorblijven. Maar nu hoor ik dat de andere niet rijdt in Pontchateau. Dus als Wout daar wint, loopt hij tien punten uit. En ik heb maar acht punten voorsprong. Zo moet je af en toe eens rekenen."

Zijn concurrenten grapten of ze de rekenmachine van Aerts mochten lenen, maar die ging onverstoorbaar verder. "Het mag duidelijk zijn dat ik met dit klassement bezig ben. Ik heb liever dat Mathieu alles wint, want de winnaar krijgt tien punten meer dan de tweede en tussen twee en drie scheelt het vijf punten. Als Wout wint en ik ben tweede, tien punten verlies dus. Als Mathieu wint en Wout is tweede en ik derde, acht punten verlies."