Tom Pidcock heeft de Telenet UCI World Cup in Namen gewonnen. In de Soudal Classic op de Citadel van Namen was de Britse wereldbekerleider veruit de beste klimmer. Pechvogel Eli Iserbyt werd derde na de Italiaan Jakob Dorigoni.

Geen solo van bij de start bij de beloften, waar het deelnemersveld aan elkaar gewaagd was in de openingsfase. Een vijftal renners nam de leiding, met namen als Pidcock, Iserbyt, Benoist, Finé en Dorigoni. De Brit blies bij de tweede lange beklimming van de race alles op door stevig door te sprinten op het lastigste deel. Enkel Iserbyt slaagde erin om zijn wagonnetje aan te hangen. Lang duurde dat niet, want het Britse fenomeen denderde verder op de Citadel.

Iserbyt kende pech met een lekke band en viel terug naar het midden van de top tien. Benoist reed op plaats twee, Finé en Dorigoni vochten voor het derde podiumstekje. Pidcock fladderde snel naar ruim een halve minuut. Het parcours in Namen is zo genadeloos dat iedereen vlug op zijn plaats viel, waardoor Iserbyt kon opschuiven richting de vierde plaats.

De twee achtervolgers op Pidcock voelden de hete adem van de wereldkampioen, Dorigoni probeerde Benoist meermaals te lossen. De Britse leider trok het zich niet aan want hij was zegezeker. Iserbyt was ontketend en zette zijn concurrenten onder druk. De Italiaan liet zich niet ringeloren en ging het duel aan, Benoist was eraan voor de moeite.

Iserbyt slaagde er echter niet in het hoogst haalbare uit de brand te slepen en werd nog derde na Dorigoni. Ruim na Pidcock, die andermaal bewees de beste klimmer te zijn bij de beloften.

Pidcock: 'Schuine kant eenvoudiger dan vorig jaar'

De Britse winnaar spreekt liever met de pedalen, maar Pidcock toonde zich een tevreden man in het perstentje. "Dit is een heel belangrijke zege. Ik heb nu drie Wereldbekerzeges, bij een vierde ben ik zeker van eindwinst", klonk het. "Dit jaar was de schuine kant iets eenvoudiger dan vorig jaar. De sporen lagen iets minder diep. In de laatste ronde ketste ik nog tegen een paaltje, maar ik bleef gelukkig recht. Dit is altijd goed voor het vertrouwen."

Iserbyt: 'Lucht volledig uit mijn band'

Drie keer lek rijden: dan gooi je al eens je fiets tegen de nadars. "Dan kun je wel spreken van veel pech in één wedstrijd", aldus Iserbyt na een kalmerende wasbeurt. "Net in de laatste afdaling, twee bochten voor het einde, sprong mijn band volledig. De lucht ging er volledig uit. De laatste bocht kon ik bijna niet meer nemen en ik zag Dorigoni er nog net over komen. Hopelijk heb ik op wedstrijden als het WK meer geluk. Spijtig dat het hier alvast gebeurt, want ik had hier naartoe gewerkt."