Op de Telenet UCI Soudal World Cup Soudal Classic heeft Ryan Cortjens alweer getoond dat hij de beste junior is op een zware omloop. De Belg soleerde naar de zege voor wereldkampioen Ben Tullett en Witse Meeussen.

De junioren kregen regen en wind over zich heen toen ze als eersten het lastige en lichtjes hertekende parcours opstormden. Ryan Cortjens voelde zich duidelijk in zijn sas, want hij legde er meteen de pees op. Na een ronde had de Belgische junior al liefst 31 seconden voorsprong op vier achtervolgers, onder wie Witse Meeussen.

De wereldbekerleider probeerde er vandoor te gaan in de tweede ronde, maar wereldkampioen Ben Tullett pareerde. Hij trok naar de tweede plaats, Meeussen naar de derde en de Italiaan Davide Toneatti was de vierde in de race. Tullett knabbelde eerst nog wat van de voorsprong van Cortjens, maar die hield behoorlijk makkelijk zijn tempo op de Citadel.

De verschillen op de Esplanade waren behoorlijk groot: de tiende renner volgde al snel op 2 minuten van de eenzame leider. Die diepte in de laatste ronden het verschil verder uit en kon rustig zegevieren in Namen. Opnieuw een zege op een bergachtig parcours, want eerder was hij al de beste in onder meer Gavere, Zonhoven en Overijse.

Het podium werd verder aangevuld door wereldkampioen Ben Tullett en Witse Meeussen, die leider bleef in de Telenet UCI World Cup.

Cortjens: 'Wou hier altijd al winnen'

"Dit betekent heel veel. Ik wou hier altijd al winnnen." De eerste Wereldbekerzege van Ryan Cortjens was meteen een parel. "Vorig jaar werd ik hier als eerstejaars vierde. Ik wilde rustig de wedstrijd openbreken, maar ik ging bijzonder snel door de schuine kant. Mijn vader zei bij de opwarming al dat ik daar snel ging. Maar daardoor had ik meteen een vijftiental seconden toen ik een eerste keer omkeek. Op de laatste ronde nam ik geen risico's meer. Ik had wel nog geluk op de schuine kant, want ik ging helemaal van boven naar onder." Op dit soort parcours is Cortjens steeds favoriet. "Ik moet het hebben van dit soort rondjes: veel klimmen, power en wat modder."

Tullett: 'Lekke band in eerste ronde'

Ben Tullett zat in Namen meteen achter de feiten aan. De wereldkampioen had echter een goede reden voor zijn achterstand in de openingsfase. "Ik had een lekke band, waardoor ik toch tijd verloor. Ik bleef erbij met mijn kopje en kon zo nog een goed resultaat uit de brand slepen. De andere jongens kwamen niet dichter, waardoor ik toch kan zeggen dat de vorm beter wordt. Ik ben tevreden met dit resultaat. Ik blijf in België voor Zolder, Loenhout en België alvorens terug te keren naar Engeland."

Meeussen: 'Bergop goed gevoel'

Witse Meeussen kon leven met zijn derde stek. "Ik voelde dat ik vandaag beter was dan vorige week. Ik word beter en beter de komende weken. Het was ingepland om vandaag echt mee te doen voor het podium. Het is best straf dat deze derde plaats mijn slechtste resultaat in de Wereldbeker is. Ik kon mijn wedstrijd zonder pech afwerken. Ik was niet super goed weg, maar bergop kreeg ik wel een goed gevoel."