Ellen Van Loy (Telenet Fidea) heeft op een indrukwekkende manier de GP Hasselt gewonnen. In de Soudal Classic reed ze van start tot finish aan de leiding, enkel Denise Betsema (Marlux-Bingoal) kwam in het slot nog aandringen. Wereldkampioene Sanne Cant (IKO-Beobank) werd derde.

De holeshot was traditioneel voor Ellen Van Loy, ondanks haar leeftijd nog steeds explosief. Onder meer de youngsters Inge van der Heijden en Marthe Truyen volgden nabij de ontketende mama. Sanne Cant was ietsje minder van start en moest ruim een ronde wachten om in de achtervolging te kunnen gaan op Van Loy. Denise Betsema kende kettingproblemen en viel daardoor terug in het deelnemersveld. Cant trok in de achtervolging op Van Loy en moest daarvoor haar nichtje Loes Sels in haar spoor dulden. Betsema schoof intussen op richting het wiel van van der Heijden, vierde in de wedstrijd. Ze moest echter lijdzaam toezien hoe Van Loy de rest op twintig seconden en meer reed. De Telenet Fidea-leeuwin spreidde haar grinta tentoon en hield de wereldkampioene op behoorlijke afstand.

Het Kapermolenpark werd intussen getrakteerd op een stevige regenbui. De leidster trok er zich allemaal niks van aan, want zij zette haar solo onverstoorbaar verder. Het duo Cant-Sels kwam geen sikkepit verder, enkel Betsema kon enkele secondjes goedmaken vanuit haar vierde plaats.

Van Loy strekte de rug bij het ingaan van de laatste ronde, haar achtervolgers kregen alsnog het gezelschap van Betsema. De seizoensrevelatie ging erop en erover om naar de tweede plaats te schuiven. Ze maakte het nog spannend door aan de voorsprong van Van Loy te knabbelen. De lengte van de materiaalpost was plots de voorsprong, waardoor het Hasseltse publiek toch nog suspense zag.

De eenzame leidster werkte echter af, goed voor haar eerste zege van het seizoen. Betsema strandde op een handvol seconden op plaats twee, een ontgoochelde Cant werd derde. Haar nichtje en uittredend winnares Sels werd vierde.

Van Loy: "Zette alles op alles vandaag"

Van start tot finish op kop: Ellen Van Loy koos de Mathieu van der Poel-strategie in Hasselt. "Het was bijzonder belangrijk om vooraan te zitten bij de start met die knikjes en de steile klim", legde ze uit na de wedstrijd. "Ik was weg en dacht dat zeven ronden lastig was. Maar ik had een goede dag en een zeer goed gevoel. De regen maakte het verraderlijk glad: de top twintig wisselde de eerste ronden ook van fiets daardoor. Ik wilde door de regenval minder risico's nemen in die ontelbare bochten hier; één van de redenen waarom Denise nog zo dicht kwam."

Winnen is nochtans zelden weggelegd voor Van Loy. "Met hoeveel seconden dat hier is, maakt niet zoveel uit. Mijn weekend zit erop. Ik zette alles op alles op vandaag. Ik ben geen winnaar en ook al zijn niet alle jonge meisjes hier niet: winnen is winnen. Laat ze maar wegblijven", lachte ze. "Ik verbaas mezelf dat ik het kon volhouden tot het einde wel. De laatste ronde was vooral voorzichtigheid inbouwen."

Betsema: "Tweede plaats hoogst haalbare"

Denise Betsema leek lang uitgeteld voor het podium en was in de laatste ronde plots nog de grootste dreiging voor Van Loy. "Halverwege de eerste ronde ging mijn ketting er tot tweemaal toe af. Ik verloor best wat tijd, maar toen ik doorfietste moest ik weer in mijn ritme. Het duurde tot de laatste twee ronden voor ik dat terugvond en het podium dichterbij kwam", stelde ze. "Ik naderde nog dicht bij Ellen, maar dat was er te veel aan. De vorm is goed. Vandaag was de tweede plaats het hoogst haalbare."