U bezoekt momenteel editie 2011 van de Ronde van Vlaanderen

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Iedereen kan de Ronde rijden
Vijf jonge asielzoekers uit Eeklo rijden zaterdag hún Ronde en ze doen dat niet ongetraind. In Sportwereld doen Razakhan (16), Hazratullah (16), Ainullah (17), Ali (16) en Idiatou (16) hun enthousiast verhaal.
Eind 2010 kwamen de vijf uit Afganistan, Irak en Guinee hier zonder familie aan in België en werden ze eerst in het opvangcentrum van Steenokkerzeel, daarna in een centrum in Eeklo ondergebracht. Veel Nederlands hebben ze nog niet kunnen leren in die korte tijd, maar hun leraars van het Viso in Gent lieten hen wel kennismaken met iets typisch Vlaams: de koers.

De oude koersfietsen kregen ze in bruikleen van een Gentse fietsenmaker en dan was het trainen geblazen. Samen met hun begeleiders stoomden ze zich klaar voor de 70km, een ideale manier om even te ontsnappen aan de realiteit. Hazratullah slaagde er zelfs bij de eerste poging in om de Muur op te fietsen.

Ze kennen misschien Tom Boonen niet, maar ze zitten met minstens even veel plezier op hun tweewieler. Alleen jammer dat ze volgende week hun fietsen opnieuw moeten afgeven... Wie een racefiets op overschot heeft en wil schenken aan de jonge wielerliefhebbers kan mailen naar hun begeleider Daan Jossels (meneerdaan@live.be).
Reacties op dit artikel