U bezoekt momenteel editie 2012.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Bekijk het videoverslag
Spanning op nieuw parcours
Een jarige Eddy Merckx gaf in Blegny de start van de Gran Fondo die zijn naam draagt. Het pittige nieuwe parcours zorgde voor een spannend koersverloop. In totaal stonden er meer dan 2000 renners aan de start.
Bij de vrouwen haalde Petra Dijkman het voor Anja Buysse. (foto Alain Buyck)

Regen bleef gelukkig uit tijdens de Belgische qualifier voor de UCI World Cycling Tour. Dat en de aangename temperatuur zorgden voor 1100 deelnemers, zo'n 10% meer dan vorig jaar en dat ondanks het feit dat er dit jaar minder voorinschrijvingen waren. Samen met de twee kortere toertochten van 96 en 132 kilometer, kwamen er in totaal net meer dan 2000 fietsliefhebbers op deze wedstrijd af.

Na de start in Blegny volgde er al meteen een stuk met zeven hellingen ten oosten van de Maas. In deze aanvangsfase ontstond er een kopgroep van zo'n dertig renners. Tussen kilometerpaal 70 en 120 volgde een vlakker middengedeelte waarin een duo, een Belg en een Luxemburger, voor de aanval kozen. Nadien kwamen nog een achttal renners hierbij aansluiten.

In de finale kregen zij nog eens negen hellingen onder de wielen geschoven. De voorlaatste helling, de Côte de la Supexhe, was dé scherprechter. Eerst werd een viertal renners gelost, nadien ging het voor nog twee anderen ook te snel.

Uiteindelijk werd de wedstrijd dus beslist in een spurt met vier. David Motte haalde het voor zijn ploegmaat Bart Van Damme en Frederik Glorieux.

Bij de vrouwen was de zege voor de Nederlandse Petra Dijkman. Zij haalde het voor Anja Buysse.

UWCT strijkt neer in België
De Gran Fondo Eddy Merckx van nu zondag is de Belgische qualifier voor de UCI World Cycling Tour. Deze cyclosportieve heeft een nieuw pittig parcours gekregen met start en aankomst in Blegny.
De streek ten noorden van Luik wordt zelden bezocht door toertochten en cyclo's, maar de parcoursbouwer van de Gran Fondo Eddy Merckx bewijst dat er hier evenzeer een aantrekkelijke en selectieve omloop uit de hoed getoverd kan worden.

Het parcours van de cyclosportieve (156 km) kan eigenlijk ingedeeld worden in vier stukken. Na de start in Blegny volgt er al meteen een stuk met zeven hellingen ten oosten van de Maas. Na een 40-tal kilometer wordt de rivier overgestoken en flirt de nog steeds heuvelachtige omloop een tijd met de Limburgse grens.

Tussen kilometerpaal 70 en 120 volgt een vlakker middengedeelte. Dat zal welkom zijn, want aan de andere kant van de Maas wacht nog een finale met opnieuw negen hellingen.

Naast de cyclosportieve, die op gang geschoten wordt om 8u30, zijn er ook twee toertochten van 132 en 96 km met vrije start tussen 9u en 11u. Inschrijven kan de dag zelf nog vanaf 6u30 in het CREF (Centre Régional d'Entraînement et de Formation, Rue Lambert Marlet 23, 4670 Blegny).
Vorige berichten
25-05-2012 Gran Fondo Eddy Merckx: nieuw én pittig parcours
08-03-2012 Nieuw parcours voor de Gran Fondo Eddy Merckx
07-03-2012 2011: Internationaal deelnemersveld in Hoei
2011: Bury wint Grand Prix Montagne Eddy Merckx
Partners


Cycling.be
Apache Tomcat/6.0.35 - Error report

HTTP Status 404 - /cyclingtour/2012/nl/cover/right_nolayout.jsp


type Status report

message /cyclingtour/2012/nl/cover/right_nolayout.jsp

description The requested resource (/cyclingtour/2012/nl/cover/right_nolayout.jsp) is not available.


Apache Tomcat/6.0.35

[an error occurred while processing this directive]