Volgens onderzoek helpt dit populaire keukenkruid je lichaam af te koelen, waardoor je beter presteert in warme omstandigheden.

Munt is een van de meest gebruikte tuinkruiden, maar volgens wetenschappelijk onderzoek doet het kruid meer dan enkel je maaltijd of thee van extra smaak voorzien. Munt bevat namelijk de stof menthol, die zowel receptoren in de huid die gevoelig zijn aan koude als de zenuwuiteinden in de mond triggert. Wanneer die zenuwuiteinden in contact komen met menthol krijgen de hersenen het signaal dat het buiten aanzienlijk kouder is dan dat het in werkelijkheid is. 

Het verkoelende effect van menthol of supplementen met pepermunt wordt al langer bestudeerd, maar onderzoekers krijgen nu ook steeds meer en betere inzichten in de effecten van menthol op de sportprestatie. Topische (plaatselijke) menthol zorgt voor een verkoelend effect dankzij de veranderingen in de bloeddoorstroming naar de huid. Daarnaast zorgt de stof ook voor minder zweetverlies tijdens de inspanning. Zo blijkt uit onderzoek dat menthol de loopprestatie in warme en vochtige omstandigheden tot 6% verbetert. Een andere studie toonde dan weer aan dat enkel en alleen de mond spoelen met menthol het punt van uitputting bij wielrenners uitstelde met 9%

In de praktijk 

Wil je zelf het effect van menthol op je loopprestatie ervaren? Maak dan eens een waterinfusie met munt en gebruik daarvoor peper- of akkermunt uit de tuin. Mondwater met munt is niet meteen aangeraden, omdat die mondspoelingen vaak ook alcohol of gelijkaardige chemicalieën bevatten die de mond uitdrogen

Hou er bovendien rekening mee dat als je menthol consumeert (d.w.z. daadwerkelijk inslikt) je de dorstreactie kan beïnvloeden. De receptoren die onze veranderde osmolalilteit (een maatstaf voor water in het bloed) waarnemen, worden namelijk ook door menthol gestimuleerd, waardoor het dorstgevoel afneemt. Let er dus op om steeds voldoende te drinken om dehydratatie te voorkomen, ook al heb je geen dorst.

Wie het wil proberen, kan ook een kant-en-klaar-product kopen, zoals SIS Go Energy + Electrolyte Gel met citroen- en muntsmaak.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!