Zoals altijd aan het begin van een nieuw jaar wordt er een blik geworpen naar de foodtrends om naar uit te kijken en te proberen. We zetten de belangrijkste op een rijtje!

Wat is er in 2020 hot & trending op het gebied van eten? Kort samengevat komt het neer op meer plantaardige ingrediënten, meer duurzaamheid en meer buitenlandse keukens en gerechten op ons bord.


Plantaardig en duurzaam in opmars
Nog meer dan in 2019 zal de focus in 2020 liggen op plantaardige en duurzame voeding. Steeds meer mensen - ook sporters - eten plantaardig en daar spelen veel restaurants en supermarkten op in. Er zijn maar weinig restaurants waar je tegenwoordig niét vegetarisch of veganistisch kan eten, en ook in de winkel zijn er veel mogelijkheden voor mensen die het graag duurzaam en plantaardig aanpakken. Volgens de trendwatchers worden de populairste vleesvervangers dit jaar tempeh en jackfruit. Tempeh ligt al een tijdje in de winkelrekken, jackfruit is voor velen wellicht iets nieuws. Het heeft iets weg van pulled pork (door de draderige structuur en "vleesachtige" smaak) en is dus ideaal als vleesvervanger bij hamburgers. Over duurzaamheid gesproken: we zien ook dat dit een "hot item" wordt in de kledingsector. Een duidelijke trend dus!

Internationale smaken
In 2020 zullen we kennis maken met verschillende internationale keukens. Een van de voorspellingen is dat de Israëlische keuken steeds meer furore zal maken. Denk maar aan gerechten als shakshuka, hummus en baba ganoush die alsmaar populairder worden. Ook de Scandinavische en Ethiopische keuken zullen we veel op ons bord krijgen, en Afrikaanse gerechten in het algemeen. Het nieuwe jaar heeft dus heel wat nieuwe en "exotische" smaken in petto, iets om naar uit te kijken!

Gefermenteerde voeding en dranken
Gefermenteerde producten zijn al een tijdje populair in Azië en veroveren nu stilaan ook onze contreien. In veel restaurants en cafés kan je tegenwoordig kombucha bestellen: een drankje afkomstig uit China op basis van gefermenteerde thee met veel gezondheidsclaims. Ook kimchi (Koreaans) en miso (Japans) schijnen heel gezond te zijn en zal je steeds meer op menukaarten zien verschijnen. Je staat er misschien niet bij stil maar misschien eet/drink je al redelijk wat gefermenteerde voedingsmiddelen zonder dat je het weet: kaas, yoghurt, bier, augurken... De voornaamste gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding zijn een betere darmflora en een vlottere vertering. Ze zouden ook bijdragen aan de preventie van allerlei welvaartsziekten doordat ze bepaalde actieve stoffen en vitamines bevatten. Maar daar wordt momenteel nog onderzoek naar verricht.

Conclusie: 
De focus in het nieuwe jaar ligt op gezond eten en het ontdekken van nieuwe smaken en producten. Mensen denken steeds bewuster na over wat ze eten en waar het vandaan komt. Een goede zaak!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!