Tijdens de eindejaarsperiode worden we vaker dan normaal geconfronteerd met alcohol. Met welke drankjes richt je het minst 'schade' aan?

Eindejaarsfeestjes op het werk, met familie, vrienden: Gelegenheden genoeg waarbij je geconfronteerd wordt met alcohol. We weten allemaal dat alcohol veel calorieën bevat en een aantal negatieve effecten heeft. Maar wat als je op een van die vele feestelijke aangelegenheden toch een glaasje wil drinken en tegelijk niet al te veel schade wil aanrichten? Want die volgende training komt er al snel aan. Waarvoor kies je dan het best?

1. Wodka & water

Deze samenstelling is goed voor 97 kcal (allemaal voor de rekening van wodka). Het voordeel van wodka is dat het geen vet bevat. Voor de smaak kan je er eventueel wat limoensap aan toevoegen, al zorg je zo ook voor extra calorieën.

2. Rode wijn

Reken voor een glas van 125 ml op een kcal-waarde van 85. Wijn bevat ook een stof die onder meer bevorderlijk is voor je bloedvaten en je cholesterol vermindert.

3. Bloody Mary

Goed voor 123 kcal per glas. Een Bloody Mary scoort hoog op dit lijstje omdat wodka de alcoholische component van deze cocktail is en dus geen vet bevat. Voorts staan ook tomatensap en selder op het ingrediëntenlijstje. Zij leveren vitaminen.

4. Whisky

Misschien een verrassing, maar whisky bevat net als wodka geen vet. Reken per glas op 105 kcal. Een beetje water toevoegen kan helpen om voldoende gehydrateerd te blijven.

Niet onbelangrijk: de drankjes hierboven zijn geen slechte keuzes als je alcohol wil drinken, maar dat vervalt uiteraard als je meerdere glazen consumeert. De richtlijn van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) luidt dat je beter niet meer dan 10 glazen alcohol per week drinkt en best ook een tweetal alcoholvrije dagen inlast. Spring dus sowieso verstandig om met alcohol en zorg voor een BOB als je je nog moet verplaatsen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het januarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en met de kampioenschappen in aantocht zijn onze schijnwerpers gericht op de cross, met Ceylin del Carmen Alvarado, het team achter Eli Iserbyt, een nuchtere babbel met Thibau Nys, Vooruitblik naar WK Dübendorf en BK Antwerpen, het waarom achter de Nederlandse veldritsuccessen, en Adrie van der Poel. Verder: het gravelavontuur van Wellens & De Gendt, bikepacking rond Girona, de mooiste offroadroute in Zeebrugge, 5 fietsdoelen voor 2020, trainingstips om je rijklaar te maken voor het nieuwe seizoen, een test van verschillende types fiets-gps'en, ...