De soepele tred van een goed gerodeerd koffiemolentje, wie droomt er niet van? Helaas moeten velen het stellen met een traptechniek die niet zo efficiënt is. Hoe kan je je pedaalslag verbeteren en is het effectief zinvol?

Klikpedalen zijn een wonderlijke uitvinding. Oké, ze zorgen al eens voor een stuntelige tuimelperte, maar ze bieden tegelijk veel mogelijkheden. Het doel van een pedaalbeweging is om zo veel mogelijk tangentiële kracht op het pedaal te zetten. Dit betekent dat je ernaar streeft om alle kracht over te brengen in de richting van de voorwaartse cirkel die je voet beschrijft. Helaas is het onhaalbaar om een omwenteling te maken die voor de volle 100 % efficiënt is. Zelfs de betere profs blijven steken op 75 %, dus verwacht geen mirakels.

1 OMWENTELING, 4 FASES

Hoewel een omwenteling simpel lijkt, kunnen we ze opsplitsen in vier fases. De duwfase is de voornaamste bron van krachtoverbrenging. Hierbij komen de krachtigste spiergroepen zoals de quadriceps, de bilspieren en de hamstrings in actie. Daarna volgt de onderste overgangsfase, waarbij je het dode punt moet overwinnen. De derde fase is de trekfase. Die dient voornamelijk om het tegengewicht van het been dat op het pedaal drukt te elimineren, want een positieve tangentiële kracht is hier onmogelijk. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, bestaat het 'trekken' aan het pedaal dus niet echt. De spiergroepen die hiervoor gebruikt worden, zijn simpelweg niet krachtig genoeg en zouden zelfs negatief kunnen werken als je er te veel op traint. Tot slot is er de bovenste overgangsfase, die ervoor zorgt dat je het bovenste dode punt overwint. Al zal dit vooral op een efficiënte manier gebeuren tijdens de onderste overgangsfase.

In een ideale wereld geleid je de kracht van het been voornamelijk in de enkel om tangentieel kracht te zetten. Bij de duwfase zou de enkel maximaal naar beneden gedrukt moeten beginnen. Aan het begin van de onderste overgangsfase moet je hem vervolgens uitstrekken (tippen naar beneden drukken) en het pedaal naar achteren trekken. Daarna moet je de tippen opnieuw naar boven halen in de trekfase. In de aanloop naar de bovenste fase moet je het pedaal dan weer naar voren duwen om opnieuw over te schakelen op de duwfase. Dit alles mag volstrekt logisch klinken, maar deze techniek correct uitvoeren vergt opperste concentratie.

Zit je zelf met een fietsvraag? Stel ze HIER!

Lees het volledige artikel in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!