Data is in het hedendaagse wielrennen onmisbaar geworden. Energy Lab-coach Wim Van Hoolst, tevens team- en performancecoach bij Lotto Soudal, geeft inzicht in de verschillende tests en trackers die Energy Lab gebruikt ter begeleiding van de wielerteams en hoe de coaches de daaruit voortvloeiende data toepassen.

Elke maand komen er nieuwe sensoren op de markt die fysiologische en biomechanische parameters en aerodynamica in kaart brengen. Op dat vlak is er een enorme evolutie binnen het wielrennen ten opzichte van 15 jaar geleden. Wim Van Hoolst legde in een webinar uit welke soorten tests Energy Lab hanteert en hoe de resultaten daarvan leiden tot een betere training en betere resultaten.

1. Conditietest
Uit de analyse van de conditietest worden de aerobe drempel (basisuithouding) en anaerobe drempel (intensieve uithouding) van elke wielrenner bepaald. Deze waarden worden berekend aan de hand van het verloop van melkzuur tijdens de test. Op basis hiervan maakt Wim trainingsschema's op, die elke renner optimaal voorbereiden op zijn specifieke doelstellingen. De renners weten precies hoelang ze aan welk vermogen en met welke hartslag moeten trainen.

Op de website van Energy Lab lees je een samenvatting van de webinar, met uitleg over de andere tests, zoals de maximale sprinttest, VO2Max, DXA-lichaamsscan, zweetanalyse, PowerBreathe, zuurstofsaturatie en een tijdrittest op de piste. Wil je de webinar volledig herbekijken? Dat doe je onderaan die samenvatting, die je HIER terugvindt.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!