Veel fietsers kennen het: hoe vind je de tijd en motivatie om, vooral 's winters, wat te trainen? Welk soort indoortraining is het best om in te passen in een drukke levensstijl? Ga je naar de spinningles of kies je voor Zwift? We zochten het antwoord.

VRAAG: Ik geraak er maar niet uit. Wat koop ik als vader van twee jonge kindjes nu het best om thuis - binnen - toch wat meer aan fietsen toe te komen? Een spinningfiets, rollenbank ...?

ANTWOORD van Steven Kins, materiaalexpert cycling.be: "Wij zitten hier soms met hetzelfde probleem. We hebben al ouderwetse vaste rollen gehad, losse rollen, een interactieve Smart-trainer met Zwift en hebben al getraind in de fitnesszaal met een hometrainer en een spinningfiets. Van al die opties vinden we de moderne Smart-trainer zelf het meest motiverend, en wel om deze redenen:
- Je traint gewoon thuis wanneer je wil.
- Op de moderne direct-drive-trainers hoef je jouw goede achterbanden niet te verslijten, want je haalt het achterwiel uit de fiets en plaatst je fiets rechtstreeks op het toestel (waarop je wel een cassette moet monteren, maar dat mag gerust het goedkoopste type zijn). Goede voorbeelden zijn de Elite Direto X of Suito, Tacx Flux S of Flux 2. De prijzen schommelen rond 700 euro. De goedkoopste voorbeelden zijn van het normale type 'vaste rollen' met Smart-functie, zoals de Elite Tuo, Tacx Flow Smart of Tacx Vortex Smart. De prijzen daarvan liggen rond de 300 euro. Als je zo'n trainer wil kopen die de weerstand automatisch aanpast aan het parcours van de trainingssoftware, let er dan wel op dat het een Smart-trainer van het interactieve type is (bv. de modellen die wij hierboven adviseren). Dat betekent dat hij verbindt via Bluetooth of ANT+ én dat de externe software toelaat om de weerstand automatisch in te stellen.
- De populairste trainingssoftware voor een dergelijk trainingstoestel is Zwift. Daarop moet je je abonneren voor zo'n 10 euro per maand, maar je kan het eerst eens gratis uitproberen om te kijken of het iets voor jou is. Je kan deelnemen aan groepsritten, wedstrijdjes rijden tegen een hoop andere fietsers van over de hele wereld en zelfs afspreken om samen te fietsen met iemand die je kent en die eveneens thuis op zijn interactieve rollen zit. Maar er zijn ook (gratis) alternatieven, zoals RGT Cycling, waar je ook samen kan fietsen in 'echte' landschappen, zoals in Mallorca of op de Paterberg. Al zal je merken dat daar nog lang niet zo veel gebruikers aanwezig zijn als op Zwift.
- Het voordeel van dat soort software is dat het je een 'gamegevoel' geeft, waardoor de tijd sneller voorbijgaat en je het saaie gevoel van het indoortrainen vermijdt. Je hebt interactie met andere fietsers, krijgt en geeft aanmoedigingen, kan een competitie-element toevoegen ... Dat helpt zeker om je sneller op de rollen te krijgen, hebben we zelf gemerkt. We raden aan om bijvoorbeeld op Zwift zo veel mogelijk vrienden toe te voegen, zodat je samen kan rijden, maar ook ziet wanneer en hoeveel zij fietsen, waardoor je zelf geprikkeld wordt om toch maar de tv uit te zetten en je koerstenue aan te trekken voor een virtuele rit. Uiteraard zonder te overdrijven.
- Is dit niet echt spek naar je bek, dan kunnen we je geruststellen: we kennen ook mensen die liever een standaard trainingsprogramma afwerken met de software van bijvoorbeeld Tacx of Elite en intussen een Netflix-serie bekijken op de laptop. Zo gaat de tijd ook sneller voorbij. Anderen zweren dan weer bij een spinningklas in de fitnesszaal, en dat kan inderdaad ook leuk zijn. Zeker als je dat samen met enkele vrienden kan doen, zodat je niet te snel afhaakt."

Deze Do's & Don'ts verscheen origineel in cycling.be magazine. Abonneer je HIER en mis geen enkel artikel meer!

Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod. Zit je zelf met een vervelend probleem? Stel hier jouw fietsvragen!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en bevat de Wielerspecial 2020, met alle ploegen, renners, fietsen en analyses voor het nieuwe wegseizoen. Verder lees je twee topinterviews met Tourwinnaar Egan Bernal ('Ik heb geen probleem met trainingstochten van zes à zeven uur. Ik koers gewoon enorm graag'), en een strijdlustige Tom Dumoulin ('Ik heb mijn koersplezier teruggevonden'), Fietsen Met Lucinda Brand, 8 uitdagingen voor Tiesj Benoot, de broers Roodhooft als de architecten achter het succesverhaal van MVDP ... De actieve fietsfanaat komt aan zijn trekken met de meest uitdagende Franse granfondo's, tests van de Specialized Turbo Creo en The Draft Hoba, de mooiste MTB-route rond Pellenberg, Do's & Don'ts over een krakend bracket en hoe je jouw basissnelheid kan opkrikken ...