Met rugpijn op de koersfiets stappen is geen pretje, maar een perfecte fietspositie kan je heel wat leed besparen. Onze ervaringsdeskundige redacteur nam de proef op de som en liet zijn gloednieuwe ros onder handen nemen door een professionele bikefitter van Energy Lab.

Lagerugpijn is een vaak voorkomend probleem dat heel wat mensen treft. Sommige specialisten noemen het zelfs 'de ziekte van deze tijd', temeer omdat het in veel gevallen gerelateerd is aan een (te) sedentaire levensstijl. Of om het met een andere boutade te zeggen: zitten is het nieuwe roken, bewegen is het devies! Fietsen is een prima remedie tegen lage rugpijn, tenminste als je er een goede positie op nahoudt. Zeker in het geval van structurele letsels zoals een hernia is het aangewezen om correct en 'actief' op je fiets te zitten, zodat er niet te veel druk op je onderste wervels terechtkomt en je je geteisterde rug niet verder kan beschadigen.

Onze redacteur heeft ervaring met de materie en monteerde op zijn vorige fiets al een kortere stuurpen om zijn rug te ontlasten en pijnvrij te kunnen rondtoeren, maar nam zich voor om bij de aankoop van een nieuw exemplaar enkele stappen verder te gaan en een professionele bikefit te laten uitvoeren. Toen hij onlangs zijn kersverse Trek Emonda SLR in ontvangst nam, ging hij dan ook meteen aankloppen bij Energy Lab, waar hij onder de deskundige begeleiding van bewegingswetenschapper Kobe Verstraeten een volledig nieuwe fietspositie kreeg aangemeten.

SLEUTELEN AAN FIETS ÉN RENNER

Wie een professionele bikefit bestelt bij Energy Lab, wordt niet zomaar even op een fiets gezet om na te gaan of het zadel op de juiste hoogte staat - voor veel fietsliefhebbers nochtans dé graadmeter bij het afstellen van hun stalen ros. Integendeel: op circa drie uur tijd doorloop je een uitgekiend procedé met tien verschillende stappen, waarbij je lichaam en je fiets tot in het kleinste detail geanalyseerd en op elkaar afgestemd worden. "Alles begint bij een informeel intakegesprek, waarin ik pols naar de doelstellingen, de eventuele klachten en de medische en sportieve voorgeschiedenis", vertelt Kobe. "Als onwetende buitenstaander zou je misschien denken dat een bikefit enkel nut heeft voor (semi)profs die op zoek zijn naar marginal gains om gestroomlijnder en efficiënter door de lucht te klieven, maar niets is minder waar. De meeste mensen die hier over de vloer komen, zijn recreatieve sporters die met een blessure kampen of fysieke hinder ervaren tijdens het fietsen. Naast lagerugpijn zijn de meest voorkomende lichamelijke klachten knie- en heuppijn, peesoverbelastingen, tintelende handen en nek- en schouderpijn."

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!