Hoe rijd je het best over kasseien? Waarop moet je letten en aan welke zaken moet je net geen aandacht besteden? Deze en tal van andere vragen legden we voor aan een man die het kan weten: Mathew Hayman, winnaar van Parijs-Roubaix in 2016. Dokkeren voor dummies in vijftien thema's!

"Parijs-Roubaix zal altijd speciaal blijven voor mij. Ik reed de koers zeventien keer, bereikte telkens de finish en won bij mijn vijftiende poging." Weinig renners in het peloton hebben zo´n sterke band met en zoveel ervaring in ´de Hel van het Noorden´ als Mathew Hayman (40). Het inspireerde ons om de geheimen van de Helleklassieker te ontfutselen bij de Australische Belg, die sinds enkele maanden van zijn wielerpensioen geniet. "Je moet altijd blijven rijden, dat heb ik van Marc Wauters geleerd."

Onze plaats van afspraak is hotel Lepelbed in Melle, waar Mitchelton-Scott zijn tenten heeft opgeslagen voor het openingsweekend. In het Australische WorldTour-team is Mathew Hayman een manusje-van-alles geworden: raadgever, materiaaltester, ploegleider en mentor. Hij heeft er net de verkenning van de finale van de Omloop Het Nieuwsblad opzitten. In het zadel, welteverstaan. "Al is fietsen nu niet langer het eerste waar ik aan denk als ik wakker word", glimlacht de minzame Hayman wanneer hij in de bar een welverdiende trappist onder de neus geschoven krijgt. "Ik ga ook niet meer zo vermoeid door het leven en kan eindelijk meer papa zijn. Al zal ik wel altijd blijven fietsen omdat het zo veel voordelen met zich meebrengt. Ik wil fit door het leven gaan, en op de fiets kan ik alles gemakkelijk op een rijtje zetten. Je mag ook niet te bruusk stoppen als je zo lang prof bent geweest."

Een periode van negentien jaar dus, met de winst in Parijs-Roubaix - intussen drie seizoenen geleden - als absolute en onverwachte hoogtepunt. In zijn woning in het Limburgse Lanaken hangt de fiets waarop hij die dag won tegen de muur. "Met het stof er nog op", grijnst Hayman. Wij overlopen samen met de ervaren kasseispecialist vijftien thema´s die van belang zijn voor zij die eveneens de beruchte stenen te lijf willen gaan.

1. TECHNIEK

Over de kasseistroken van Noord-Frankrijk passeren meer dan enkel wielrenners. Deze gehavende wegen werden oorspronkelijk aangelegd voor tractoren en wagens. Op de plaatsen waar hun banden de bestrating raken, zien de kasseien meer af en kom je tal van putten en oneffenheden tegen. Mijd dan ook de zijkanten en rijd in het midden van de strook. Op de 'rug' dus, waar de beste stenen liggen. "In het begin van de koers rijdt iedereen netjes in het midden", knikt Hayman, "maar ik kan je verzekeren dat je helemaal 'op' bent wanneer het einde nadert. Dan kan het je allemaal niets meer schelen. Ik reed op Carrefour de l'Arbre door putten, plassen, gras, de berm ? Je wilt dan niet meer stoppen of remmen. Je wil gewoon dat het voorbij is."

Lees het volledige artikel met alle 15 tips in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!