Wie sport, leeft langer. Maar welke verschillen zitten er tussen de diverse sporten?

The Copenhagen City Heart Study had niet enkel betrekking op 8577 mensen, maar nam ook 25 jaar in beslag (van begin jaren 90 tot 2017). De resultaten zijn dus allesbehalve kleinschalig. Het doel: welke verschillen zijn er qua verlenging van de levensverwachting bij beoefenaars van diverse sporten?

Resultaten

* Lopen: + 3,2 jaar
* Wielrennen: + 3,7 jaar
* Voetbal: + 5 jaar
* Badminton: + 6,2 jaar
* Tennis: + 9,7 jaar

De onderzoekers wijzen erop dat dit een observatie was, en dat het dus niet helemaal zeker is dat er een verband is tussen de langere levensverwachting en de sport die de persoon in kwestie beoefent. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Ze halen wel enkele mogelijke redenen aan waarom de racketsporten het best presteren. Dat kan te maken hebben met de korte, repetitieve intervallen aan hoge intensiteit. Die hebben een gunstige invloed op het lichaam. Ook de sociale factor zou een rol kunnen spelen. Misschien een goede reden om af en toe eens samen met een vriend(in) te gaan lopen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!