De Tour des Alpes Maritimes et du Var is de volgende voorbereidingskoers op Franse bodem. De driedaagse kent door de coronapandemie een bezetting van maar liefst twaalf WorldTour-teams. Wie volgt Nairo Quintana op in Zuid-Frankrijk?

Morgen/vrijdag is het zover. De Tour des Alpes Maritimes et du Var zal bij velen niet meteen een belletje doen rinkelen, wat volstrekt normaal is. Toch kent de driedaagse heel wat grote namen als eindwinnaar, onder wie Raymond Poulidor, Joop Zoetemelk en Thibaut Pinot.

FAVORIETEN

Trek-Segafredo heeft twee sterke renners in haar rangen die heel wat klimwerk kunnen verrichten. Bauke Mollema en Giulio Ciccone zouden elkaar perfect kunnen aanvullen om de buit binnen te halen voor de Amerikaanse ploeg. Ook INEOS Grenadiers reist af naar Zuid-Frankrijk met een sterrenensemble. Het is vooral uitkijken naar debutant Tom Pidcock. Het multitalent kan sprinten, klimmen en dalen. Geraint Thomas is ook kandidaat voor de eindwinst, maar achter zijn vormpijl staat nog een groot vraagteken. Uittredend winnaar Nairo Quintana komt om zijn titel te verdedigen en we weten dat de kleine Colombiaan heimelijk kan toeslaan bergop. Andere namen om in de gaten te houden, zijn Jakob Fuglsang, Dan Martin, David Gaudu en Jesus Herrada.

PARCOURS

Vorig jaar kwam elke etappe bergop aan, nu is dat niet meer het geval. De renners leggen 499 kilometer af, verdeeld over drie dagen. De eerste rit is meteen de enige die bergop aankomt. Het peloton cirkelt in de slotfase drie keer rond Gourdon waar een klim van tweede categorie hen opwacht. De tweede etappe is op papier de makkelijkste. Halverwege de koers trotseert het peloton de GPM des Majories en de Col de Mons. Daarna volgen overwegend vlakke kilometers richting de aankomst in Fayence. Afsluiten doen we in de laatste rit met drie cols van eerste categorie. Vooral de Col de la Madone (zie foto bovenaan), de fameuze trainingsklim van Lance Armstrong indertijd, springt in het oog. Van aan de top is het nog 24 kilometer tot aan de finish. Met een beetje geluk krijgen we daar het spektakel waarop we hopen.

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!