Vandaag zou Marco Pantani 51 geworden zijn. Helaas moeten we 'Il Pirata', een van de beste klimmers aller tijden, al bijna zeventien jaar missen. Voor zijn 51ste verjaardag zetten we de vijf strafste Pantani-momenten nog even op een rij.

1. Mortirolo, Giro 1994
Pantani Het begin van alles. De geboorte van een meesterlijke klimmer, in de ronde van zijn land. Pantani demarreerde aan de voet, haalde alle vluchters in en kwam alleen boven. Hij had de klassementsrenners Gotti, Indurain en Berzin allemaal gelost. Op de Mortirolo werd overigens een monumentje voor Pantani opgericht.

2. Alpe d'Huez, Tour 1995
Pantani Pantani realiseerde er de recordbeklimming op één van de meest legendarische wielercols. Oké, het waren andere tijden maar desalniettemin blijft de 36'50" ronduit indrukwekkend. Dat betekent dat hij klom met een gemiddelde snelheid van 22,5 km/uur en dat hij gemiddeld 450 watt produceerde. Ter vergelijking: toen Geraint Thomas in 2018 de Tour en de rit naar Alpe d'Huez won, deed hij dat in 41'16".

3. Les Deux Alpes, Tour 1998
Pantani Het kroonjuweel in Pantani's carrière: de Tourwinst in het bewogen EPO-jaar 1998, waarin de Tour zowat op zijn kop stond. Pantani legde de basis voor die eindzege in de uitgeregende Alpenrit naar Les Deux Alpes. Op de Col du Galibier liet hij alles en iedereen ter plaatse, inclusief geletruidrager Jan Ullrich die het noorden helemaal kwijt was en de Tour verloor.

4. Alpe di Pampeago, Giro 1999
Pantani Tegen Pantani viel in de Giro van 1999 niets te beginnen. In de Dolomietenrit naar het skioord Alpe di Pampeago liet hij eerst Simoni en Gotti en finaal ook Heras ter plekke. Met meer dan een minuut voorsprong bereikte Pantani, toen al rozetruidrager, de streep. De eindzege kon hij niet meer verspelen. Tot hij twee dagen later, in Madonna di Campiglio, uit de Giro werd gezet wegens een te hoge hematocrietwaarde.

5. Mont Ventoux, Tour 2000
Pantani Een van de laatste krachttoeren van Pantani. In 2000 maakte hij het Lance Armstrong knap lastig, al wilde die dat nooit toegeven. Op de top van Mont Ventoux won Pantani omdat, zo beweerde Armstrong, hij die overwinning van hem cadeau had gekregen. 'Het Olifantje' moest er niet van weten. Het kwam nooit meer goed tussen die twee. In de etappe naar Courchevel pakte Pantani dan nog een laatste keer als vanouds uit, om wat later de Tour definitief te verlaten.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.