De regerende wereldkampioenen in het crosscountry-mountainbiken bij de mannen en vrouwen, Jordan Sarrou en Pauline Ferrand-Prevot stappen voor 2021 over naar een nieuw team en dus ook op nieuwe fietsen in dit olympische jaar.

2021 wordt een belangrijk jaar voor de mountainbikers, want - vraag dat maar aan Mathieu van der Poel - er worden olympische medailles uitgereikt. Dat belang zien ook de teams en fietsconstructeurs in en dus was het de afgelopen tijd druk op de transfermarkt. Opvallend genoeg zijn het de XC-wereldkampioenen bij zowel de mannen als de vrouwen die zich wagen aan een overstap.

Pauline Ferrand-Prevot heeft op haar 28e al een rijkgevuld palmares, met onder andere het WK op de weg in 2014, WK cyclocross in 2015 en drie regenboogtruien in de XCO-discipline van het mountainbiken, maar na vier jaar bij Canyon-Sram maakt ze de switch naar de ploeg van haar partner, Absolute Absalon-BMC.

"Ik ben al een paar weken aan het rijden op de Fourstroke (de XC-fully van BMC waarmee de ploeg de meeste wedstrijden betwist, red.) en ik was er vanaf dag één al weg van", liet PFP noteren. "Ik wil met niets anders meer rijden. Ik voel me er fantastisch op, vol vertrouwen, en ik kan niet wachten om er in de wedstrijden de grenzen mee op te zoeken."

Haar landgenoot en collega-wereldkampioen bij de mannen verlaat dan weer Absolute Absalon-BMC om aan te sluiten bij het Specialized Factory Racing Team. De 28-jarige Fransman Jordan Sarrou doorbrak op het WK in Leogang de hegemonie van Nino Schurter en was meteen gegeerd bij de betere MTB-teams.

Naast Sarrou sluit ook Italiaans kampioen Gerhard Kerschbaumer aan en de 23-jarige Sina Frei zorgt samen met Laura Stigger, die al op 20-jarige leeftijd de belofteploeg van Specialized voor de profs ruilt, voor de vrouwelijke touch bij het Specialized Factory Racing Team. De nieuwkomers konden tijdens een trainingskamp in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch al wennen aan hun S-Works Epic. De fiets van Sarrou kreeg uiteraard een speciaal kleurtje, zoals je hieronder ziet (foto: Michal Cerveny).

Sarrou

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!