Uit het Onderzoek VerplaatsingsGedrag (OVG) 2019-2020 van het Departement Mobiliteit en Openbare werken bleek dat de auto nog steeds het hoofdvervoermiddel is bij de Vlaming. Maar, de elektrische fiets wordt steeds populairder. Maar hoe populair was de (elektrische) fiets nu tussen januari 2019 en januari 2020?

Ondertussen bezit 20% van de gezinnen 1 elektrische fiets (speedpedelec of e-bike). In totaal werden 14% van alle verplaatsingen afgelegd per (elektrische) fiets. De auto werd in 65% van de gevallen gebruikt als vervoersmiddel. De overige 21% van alle verplaatsingen gebeurde te voet of met het openbare vervoer. Bij de 14% die met de fiets werd afgelegd, ging 11% naar de gewone fiets. De overige 3% ging naar de elektrische fiets. Dat aandeel stijgt ieder jaar. De elektrische fiets werd gebruikt voor afstanden van 5 tot 15 km, maar ook voor kortere afstanden.

Wanneer verplaatste de Vlaming zich nu met de fiets? 28% van de jongeren fietste naar school en 17% van het woon-werkverkeer werd afgelegd met de (elektrische) fiets. 

Uit het onderzoek blijkt dat het verplaatsingsgedrag van de Vlaming tussen 2015 en 2020 vrij stabiel bleef. Wat wel opvalt, is de opmars van de e-bike. Vanaf het volgende onderzoek zal er onder andere meer aandacht gegeven worden aan speedpedelecs. Hopelijk leren die cijfers ons nog wat extra fietsgeweld. 

De studie liep tot januari 2020 dus het effect van de coronacrisis zit nog niet vervat in de cijfers. Je fiets blijven nemen om je te verplaatsen is de boodschap! Of je nu elektrisch of op eigen kracht fietst.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.