Wat na Sanne Cant? Het is een vraag die steeds luider klinkt nu de hoogdagen van de Belgische kampioene achter de rug lijken. Wij gingen te rade bij Geert Wellens en Sven Nys, die hun licht lieten schijnen over de toekomst van het Belgische damesveldrijden: "We zullen nog even geduld moeten oefenen, maar vroeg of laat staat er een waardige opvolgster op!"

Goud, zilver, brons en de vijfde plek: dit was het WK cyclocross van 2020 voor de Nederlandse dames. Straf, heel straf. Voor België hield het op bij de achtste en negende plaatsen van Ellen Van Loy en Laura Verdonschot. Hoewel ze het nu even lastig hebben met de oranje dominantie, kan het tij snel keren. Daarvoor kunnen we rekenen op de tomeloze inzet van Geert Wellens. De ex-crosser richtte zeven jaar geleden met AA Drink-Kalas het eerste echte damesteam op en is nu nog steeds aan de slag als drijvende kracht achter het damesveldrijden. "Sinds dit jaar ben ik ploegleider bij Tormans-Acrog. Het team vroeg me of ik vooral de dames- en jeugdkern onder mijn vleugels wilde nemen. Op die manier kan ik samenwerken met mijn broer Bart, die ploegleider is bij Tormans Cyclocross Team. Mijn taken variëren van gezamenlijke trainingen inplannen en bijwonen tot techniek aanleren, vertellen hoe onze renners zich moeten voorbereiden op een cross en talentscouting. Kortom: ik probeer ons team te versterken en tracht elke renster die nieuw is in het veld zo goed mogelijk op te vangen", klinkt het bij de Kempense ex-veldrijder.


TALENTEN SCOUTEN VOOR ZE PRESTEREN

Om op termijn te kunnen oogsten op het hoogste niveau heb je allereerst talentrijke jongeren nodig. Het kan heel gemakkelijk lijken om ze te ontdekken, maar vergis je niet: bij Geert Wellens gaat het er erg gericht aan toe. "Het begint bij het bekijken en analyseren van wedstrijden. Daarbij moet je niet enkel naar het podium kijken, maar ook naar wat er in de achtergrond gebeurt. Daar komt het potentieel van jonge dames vaak veel duidelijker bovendrijven. Zo volg ik bijvoorbeeld al enkele jaren Marie Schreiber. De Luxemburgse is nog maar zeventien, maar ik had al snel door dat ze heel wat in haar mars heeft. Ze finishte als youngster in de top 10 van een A-cross, maar geen haan die er toen naar kraaide. Marie straalt kracht uit, maar ze is bij wijze van spreken 'van ver op haar fiets gesmeten'. Dan weet je dat er nog enorm veel progressie mogelijk is. Als ik iemand met veel groeimarge heb gespot, volg ik ze een tijdje. Daarna spreek ik eens af met de ouders om uit te leggen wat van hun dochter een veldrittalent maakt en te polsen of zij een overstap naar ons team zou zien zitten."

Behalve met het minutieus volgen van wedstrijden is Wellens ook bezig met het extrasportieve aspect. Dat is minstens even belangrijk in de zoektocht naar ruwe diamanten, zo blijkt. "Ik check regelmatig hun activiteiten op de sociale media. Er zijn er velen die zeggen dat ze bezig zijn met hun vak, maar op Instagram zie je soms heel andere dingen. Aan de hand daarvan kan je al snel uitmaken of het goed zit. Pas op: op zeventienjarige leeftijd mag je gerust eens een stuk taart eten, maar het moet ook niet elke dag feest zijn. Soms is het als scout gokken en kan het na een tijdje anders uitdraaien dan verwacht. Maar als je jonge talenten al vroeg detecteert, kan je ze aan jouw team binden voor ze fraaie prestaties neerzetten in het zicht van de camera's, want dan wil plots iedereen hen en begint het spel van het geld. Met Tormans-Acrog willen we onze opgeleide dames profwaardig maken, in de hoop dat ze op termijn kunnen doorstoten naar de internationale top", doet Wellens zijn veelbelovende plannen uit de doeken.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop! 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.