De Oxford Academy deed een studie naar het verschil in veiligheid van fietshelmen tussen de twee geslachten. De onderzoekers kwamen tot enkele interessante inzichten.

Het onderzoek werd gestart omdat er tegenwoordig meer gefietst wordt in steden. Dat helmen beschermen tegen traumatische hersenletsels en kunnen zelfs het verschil betekenen tussen leven en dood, is ondertussen bewezen. Maar er is niet geweten of de beschermende effecten van helmen hetzelfde zijn voor mannen als voor vrouwen.

Om deze reden identificeerde de studiegroep mensen van boven de 18 jaar de 2017 National Trauma Data Bank die een fietsongeval meemaakten. In de cijfers werd rekening gehouden met demografie, helmgebruik, omstandigheden van het ongeval, verwondingen, procedure en kortetermijnresultaten. Ondanks het feit dat vrouwen vaker een helm opzetten en minder motoaccidenten hadden, lag het percentage vrouwen met craniale pathologieën en nood aan ingrepen aan het hoofd hoger dan bij mannen.

Het lijkt er dus op dat fietshelmen minder bescherming bieden aan vrouwen dan aan mannen. De oorzaak is nog onzeker, maar een denkpiste zou kunnen zijn dat helmen minder aangepast zijn aan de vrouwelijke hoofdomvang en vorm. Daarnaast is het mogelijk dat er bij het testen van fietshelmen geen onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw. De studie vermeldt dat er meer onderzoek nodig is om dit verschil te duiden.

Het is zeer belangrijk dat studies als deze gedaan worden om de veiligheid van alle fietsers te verbeteren. Hopelijk kunnen we dan ook in de toekomst met meer info over verder onderzoek komen. Lees je graag de studie even zelf? Dat kan via deze link.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.