Voor iedere fietser zijn er specifieke helmen in alle soorten, kleuren en maten... Lazer is 's werelds oudste helmfabrikant en maakte een handig overzicht van alle types van helmen die tegenwoordig op de markt zijn...

RACEFIETSHELMEN

De naam 'race'fiets zegt het al, je gaat er snel mee. Bij een grote krachtinspanning is een goede ventilatie essentieel, vooral als het warm weer is. Hoe sneller je fietst, hoe meer luchtweerstand je creëert. Aerodynamica is daarom, naast een goede ventilatie, een belangrijk aandachtspunt voor een racehelm.

In het hoge segment helmen streeft men naar een combinatie van een optimale ventilatie met een laag gewicht. Binnen het hogere segment worden veel technologieën toegepast om een veilige en tegelijk lichte helm te produceren. Helmen zoals de ultralichte Lazer Genesis zijn in de ontwikkelings- en productiekosten daarom duurder.

In de goedkopere types zitten minder technologieën verwerkt en deze helmen hebben doorgaans minder of wat kleinere ventilatiegaten. Sommige meer gesloten high-end aerohelmen, zoals de Lazer Bullet 2.0, zijn voorzien van een uitgekiend luchtgeleidingssysteem, wat ervoor zorgt dat - ondanks de weinige ventilatiegaten - het hoofd van de fietser toch koel blijft, in combinatie met een optimale aerodynamica.

André Greipel reed steevast met de Lazer Bullet in zijn periode bij Lotto Soudal. Voor de Lazer Century en Bullet 2.0 zijn bovendien specifieke mechanismen ontwikkeld om de mate van ventilatie te kunnen reguleren. Op een aantal Lazer-helmen kun je een gesloten schaal (Aeroshell®) plaatsen. Dit zorgt voor een snelle dichte helm die je beschermt tegen koude lucht. Ideaal dus om het voorjaar door te vlammen.

AEROHELMEN

Het kan altijd nóg sneller. Wanneer het alleen om snelheid gaat dan zijn er de zogenaamde aero- en tijdrithelmen, zoals bijvoorbeeld de Lazer Volante. Deze helmen zijn in de windtunnel ontwikkeld met het doel de luchtweerstand te minimaliseren, ideaal als elke seconde telt in een tijdrit of triatlon. Om het hoofd toch koel te houden bij zo'n ultieme krachtinspanning heeft de Volante een ruimte voor ijsblokjes in de achterzijde.

GRAVELHELMEN

Voor gravelritten worden doorgaans racespecifieke helmen gebruikt. Een voorbeeld van zo'n helm is de Lazer Century, waarmee je in stijl de mate van ventilatie aanpast in de kleuren die bij de gravelscene passen.

MTB-HELMEN

Mountainbikehelmen zijn doorgaans iets robuuster dan racehelmen omdat gewicht iets minder belangrijk is bij mountainbiken. Veiligheid is dan weer extra belangrijk. Recente MTB-helmen, zoals de Lazer Coyote, bieden meer bescherming voor het achterhoofd door de lagere schaal. Verder hebben MTB-helmen een klep voor op de helm om de mountainbiker te beschermen tegen zon, laaghangende takken en vuil en modder.

FULL FACE-HELMEN

Voor de echte dare devils, die verder gaan dan gewoon mountainbiken, zijn er full face-helmen. Deze helmen, zoals bijvoorbeeld de Lazer Phoenix+, beschermen het hoofd volledig, zijn ultra-robuust en zijn voorzien van een kinbeschermer. Met een full face-helm weet je zeker dat hoe hard de val ook is, je hoofd beschermd is. Full-face helmen worden gebruikt voor down-hill, extremere trails, maar ook voor de BMX.

E-BIKE-HELMEN

Met de snelle toename van e-bikes zie je dat ook steeds meer fietsers bewust een helm gaan dragen en dat is niet onverstandig gezien het hogere gewicht en de mindere handelbaarheid van e-bikes. Wanneer je een helm op een e-bike wil, kun je in principe met iedere type helm uit de voeten en is de keuze ongelimiteerd: van de sportievere fietshelmen tot de modieuze stadhelmen met frivole designs.

Voor de snellere (45 km/u) speed-pedelecs zijn helmen wél verplicht. Een populaire speed pedelec-helm is de Lazer Anverz NTA, een praktische helm die voorzien is van het specifieke NTA 'keurmerk' voor gebruik van een speed pedelec. De helm heeft dezelfde stijl, de flair en hetzelfde beschermingsniveau als een bromfietshelm, maar het gewicht van een high-end -fietshelm. Het biedt het beste van beide werelden.

OVER LAZER:

Lazer is 's werelds oudste helmfabrikant en is begonnen met het maken van oude leren hoofddeksels voor Belgische hardmen die op stalen racefietsen over geplaveide boerenwegen fietsten. De producten van Lazer zijn het resultaat van 100 jaar ervaring, passie en toewijding. Lazer is altijd op zoek naar de perfecte mix tussen design, comfort, veiligheid en technologie. Deze insteek heeft Lazer tot één van de meest innovatieve helmproducenten ter wereld gemaakt. Lazer ontwerpt fietshelmen op haar thuisbasis in België en verkoopt deze producten wereldwijd, in bijna elk land, op elk continent.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.