Ben je op zoek naar enkele doelen voor 2021? Zoek dan niet meer verder want Cycling Classics Frankrijk heeft de inschrijvingen geopend voor vier prachtige granfondo?s. Alle info over de edities van 2021 vind je hieronder.

Het nieuwe fietsseizoen wordt op gang geschoten in de Vogezen. Op 16 mei vindt de Granfondo Vosges plaats. Je kan er kiezen tussen 3 fietsafstanden: 68, 122 en 175 km. Het startschot wordt gegeven in La Bresse. Als je ooit de 3 Ballons gereden hebt, moet je geen schrik hebben om dezelfde beklimmingen opnieuw op te rijden. Deze Granfondo leert je een ander deel van de Vogezen kennen. Vanwege zijn prachtig terrein is de Granfondo Vosges in 2021 een kwalificatie-event voor het WK Granfondo (de UCI World Gran Fondo Series, red.). Een goede reden om meteen in hoogvorm te verkeren.

Met Les 3 Ballons Santiniop 5 juni blijven de Cycling Classics nog even in de Vogezen. In 2021 heeft deze prachtige tocht een nieuwe startlocatie, Roncamp. Deze locatie is erg praktisch aangezien Roncamp op 18 km van de top van aankomstklim La Planche des Belles Filles ligt. Je hoeft na deze loodzware tocht over de verschillende Ballons dus enkel nog te dalen om terug aan je auto te komen. De Granfondo van 210 km gaat over le Ballon de Servance, le Col d'Oderen, le Markstein, le Grand Ballon en le Ballon d'Alsace. Na dit klimgeweld heb je hopelijk nog genoeg jus in de benen om slotklim La Planche des Belles Filles aan te vallen. Bij de Mediofondo van 122 km krijg je onderweg Le Ballon de Servance en Le Ballon d'Alsace voor de wielen geschoven. Eindigen doe je ook op La Planche des Belles Filles. Santini is in 2021 de nieuwe partner van de 3 Ballons. Voor elke deelnemer zit er een prachtig truitje (t.w.v. 119 euro!) in het startpakket. Als je nog niet overtuigd was van de prachtige route, zal dit je wel over de streep trekken.

Heb je de LEPAPE Marmotte Granfondo Alpes al enkele keren gereden? Geen probleem! In 2021 zijn er ter gelegenheid van de 40-jarige verjaardag van deze klassieker wel degelijk nieuwigheden te melden op parcoursvlak. De Col de la Croix de Fer vervangt de Glandon. Het voordeel van deze parcourswijziging is dat er een stuk vallei uit het parcours is verdwenen. Als je de Marmotte nog niet zwaar genoeg vindt, heb je op 27 juni 2021 iets om naar uit te kijken. De organisatie van de LEPAPE Marmotte Granfondo Alpes biedt 500 deelnemers de kans om mee te doen aan de Ultra Fondo. Bij deze uitbreiding van de Marmotte doe je Alpe d'Huez tweemaal, één keer via de Col de Sarenne, die ook vanuit Bourg d'Oisans vertrekt. Bij de voorafgaande afdaling wordt de timing stopgezet, aangezien het een nogal technische - en dus potentieel gevaarlijke - bedoening is.

De vierde en laatste Cycling Classic van 2021 gaat door op 17 juli en dat is meteen een klepper van formaat. De Tour du Mont Blanc is een event voor echte duursporters. Je start om 5 uur 's ochtends voor een tocht van 338 km met 8500 hoogtemeters door Frankrijk, Zwitserland en Italië. De start en aankomst zijn voorzien in Les Saisies. Als je houdt van een flinke uitdaging en prachtige uitzichten, is dit je ding.

Dat zijn dus vier topevents, maar dat betekent jammer genoeg dat een aantal van de andere Cycling Classics in 2021 niet kunnen doorgaan - een van de gevolgen van de coronacrisis. Voor La Granfondo Gassin Golfe de Saint-Tropez, La Bourgogne Cyclo, La Probikeshop Granfondo Mont-Ventoux Beaumes-de-Venise, La Morzine Haut-Chablais, La Vaujany, La Marmotte Granfondo Pyrénées en La Picarde Baie de Somme worden alternatieve manieren gezocht om de fietsfanaten toch te kunnen laten genieten van die parcoursen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!