Recreanten die een offroadfiets met krom stuur zoeken, kochten vroeger een crossfiets en kopen tegenwoordig een gravelbike. Veel van de typische cyclocrossmerken hebben dan ook de omschakeling gemaakt naar gravel. Wij namen de nieuwe gravelbikes van drie typische crossmerken onder de loep: de Canyon Grail:ON CF8, Ridley Kanzo Fast en Stevens Gavere.

CANYON GRAIL:ON CF8

Gravelfietsen zijn 'hot', elektrische fietsen zijn dat ook. Canyon was bijgevolg de volgende in de rij die met de Grail:ON zijn elektrische gravelfiets lanceerde (zie hoofdbeeld). Deze lijkt op het eerste gezicht op de Grail CF, maar dan met een krachtige Bosch-motor. Canyon claimt dat het de aangename rijervaring van de Grail CF heeft kunnen kopiëren naar zijn elektrische variant. Wij namen de proef op de som.


STEVENS GAVERE

Stevens Bikes heeft nog altijd de Super Prestige en Vapor in het gamma voor wie een rappe en lichte crosser zoekt, maar biedt de vroegere crossmodellen uit de lagere prijscategorieën nu in aangepaste versie aan in een nieuw gravelgamma. Wij konden de vriendelijk geprijsde Gavere onder de loep nemen. Dit is een bekende naam uit het Stevens-crossgamma (en uiteraard een bekende naam in de veldritkalender, red.), maar deze vernieuwde versie heeft een langere wielbasis, die moet zorgen voor een stabiele wegligging, en extra ruimte voor bredere banden, want je kan nu rubber tot 45 millimeter breed monteren. Dat lijkt ons inderdaad zeker mogelijk, want met de Schwalbes van 40 millimeter is er nog heel wat ruimte over dankzij de ruimte die tussen de voorvork en de liggende achtervork (met smalle buizen) is vrijgemaakt. Ook om tassen en spatborden te monteren zijn er meer dan voldoende bevestigingspunten. Dat maakt van de Gavere - en ook van de Prestige, Tabor en Supreme uit dezelfde framefamilie - een echte gravelbike.

detail
De Stevens Gavere in vol ornaat.

Lees de volledige artikels in de crossgids van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop! 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!