Nadat Simon Yates zaterdag al niet meer startte in de Giro door een positieve coronatest, zijn er tijdens de eerste rustdag nog enkele positieve gevallen aan het licht gekomen. Wat is de balans na de eerste rustdag? Wij maakten die graag voor u op.

Kruijswijk positief

Tijdens de slotklim naar Roccaraso zondag gaf Steven Kruijswijk niet de beste indruk en verloor hij enkele seconden. Achteraf bekeken een voorbode voor wat er zich op de eerste rustdag zou afspelen. Kruijswijk testte positief op Covid-19 en daarom verliet hij dinsdag de Giro d 'Italia. De overige renners en staf van Jumbo-Visma testten negatief op Covid-19. Toch besloot de ploeg om de Giro te verlaten uit voorzorg.

Mitchelton-Scott

Bij het Australische team Mitchelton-Scott kwam er geen al te best nieuws na de rustdag. Na de positieve test van hun kopman Simon Yates, testten 4 stafleden van de ploeg positief. De Australische formatie trekt zich volledig terug uit deze Giro. Ze communiceerden dat ze de positieve coronagevallen nu zo snel mogelijk zullen onderbrengen op een plaats waar ze het best de quarantaine kunnen doorbrengen.

Michael Matthews

Bij Team Sunweb kwam er één coronageval aan het licht, maar ook daar gaat het om een grote naam. Het is namelijk hun sprinter Michael Matthews. In tegenstelling tot zijn team verlaat Matthews de Giro. Team Sunweb wil deze Giro niet verlaten omwille van de klassementsambities van hun kopman Wilco Kelderman. Ze gaan er alles aan doen om hun overgebleven renners te beschermen tegen het coronavirus, communiceerden ze via sociale media. Er kwam van buitenaf heel wat kritiek op Team Sunweb. Ze lieten hun renner, Tiesj Benoot, niet starten in Gent-Wevelgem omdat hij in de Extra Time Koers-studio zat met de besmette Jan Bakelants. Dit was geen signaal van consequentie, was er te lezen in verschillende artikels. Het verschil is natuurlijk wel dat Benoot nog geen deel uitmaakte van de bubbel van de ploeg voor de Vlaamse klassiekers, terwijl de renners in de Giro wel al in dezelfde bubbel zitten.

Overige teams

Bij de overige teams testten telkens één staflid van Ineos en -AG2R La Mondiale positief. De renners binnen deze twee ploegen bleven tot nu toe gespaard.

Negatieve signalen

De eerste dagen op Sicilië zouden er volgens de renners te weinig maatregelen zijn getroffen in de hotels waar ze verbleven. Jos van Emden (Jumbo-Visma) liet na de positieve coronatest van Yates weten aan Sporza dat er in het eerste hotel ook andere mensen verbleven. De hele politiekaravaan en de neutrale service sliep er volgens Van Emden. Hij voegde er nog aan toe dat deze mensen niet allemaal getest zijn. Pieter Serry (Deceuninck-Quick Step) vertelde aan Sporza dat ze op Sicilië in een hotel sliepen waar heel wat vakantiegangers rondliepen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!