Vijftien overwinningen, eindwinnares in de DVV Verzekeringen Trofee en de Superprestige, Nederlands kampioene en trotse bezitter van de regenboogtrui ...: je zou voor minder gewagen van een heus wonderjaar. Toch blijft Ceylin del Carmen Alvarado kritisch en ambitieus: "Ik hoop nog beter te doen dan vorig seizoen!"

Het wegseizoen is nog maar net hervat en het veldritseizoen bonkt al op de deur. In normale omstandigheden starten veldrijders in mei op kousenvoeten aan hun voorbereiding op de nieuwe crosscampagne. Her en der wat eendagswedstrijden en rittenkoersen op de weg meepikken, veel trainingskilometers malen en richting augustus de crossfiets van stal halen en de specifieke veldrittrainingen hervatten. Een beproefd recept dat dit jaar door corona onmogelijk werd gemaakt. Maar Alvarado liet zich niet van de wijs brengen.

"Sportief gezien kwam de coronacrisis eigenlijk niet op het slechtste moment. De 'lockdown' werd pas na het veldritseizoen afgekondigd en ik ben zelfs nog op vakantie kunnen gaan", klinkt het. "Toen was er nog niets aan de hand. Eenmaal terug van vakantie barstte het los. Al bij al viel het nog mee, want ik kon gewoon blijven trainen. Maar dat was het dan ook. Verder heb ik niet veel kunnen doen, behalve binnen zitten en tijd doorbrengen met mijn ouders of vriend Roy (Roy Jans, eveneens renner bij Alpecin-Fenix, red.). Uiteraard is ook mijn voorbereiding danig verstoord. Vanaf mei zou mijn wegprogramma beginnen, maar dat viel in het water. En in juni en juli was het hetzelfde verhaal. Dat was best vervelend, want er stonden ook heel wat mountainbikewedstrijden op het programma. Na een tijd voel je automatisch irritatie en frustratie omdat je die wedstrijdprikkels mist. Ook tijdens de voorbereiding heb je bepaalde doelen voor ogen, en dat viel nu helemaal weg."

 

GEEN TRAININGSBEEST

Topsporters zijn vaak gewoontedieren die niet altijd even goed reageren op overhoopgegooide plannen. Alvarado: "Het was vervelend, maar ik heb me wel goed aangepast aan de situatie. Het was nu eenmaal zo ... Je moet ermee leren leven en dat lukt wel. Uiteindelijk is het voor iedereen hetzelfde. Ik ben geen piekeraar en heb geprobeerd er een positief verhaal van te maken. Op een of andere manier heb ik er ook veel aan gehad. De extra rust en de vrijgekomen tijd gaven mij de mogelijkheid om veel aandacht te schenken aan de mensen in mijn omgeving, die veel om mij geven - en omgekeerd. Normaal gezien zijn de maanden juni, juli en augustus behoorlijk druk, met veel wedstrijden, trainingen en heen-en-weergeloop. Dat was nu helemaal anders. Het typeert mij wel dat ik heel deze situatie positief heb benaderd. Ik ben van nature positief ingesteld en probeer er altijd en overal het beste van te maken. En gelukkig kon ik blijven trainen. Ik werk hard, maar een echt trainingsbeest zou ik mezelf niet noemen. Op zich doe ik het graag, maar ik vind het zeker niet erg om even niets te doen en te rusten, zonder afleiding. Daar heb ik de voorbije maanden erorm van genoten."

Lees het volledige artikel in de crossgids van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop! 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!