De twee belangrijkste sporttestcentra van het land gaan samenwerken. Met de samenwerking wordt er ingespeeld op de stijgende vraag naar begeleiding en dit zowel op fysiek vlak en bikefitting als op het vlak van voeding. Een logisch gevolg van het feit dat steeds meer mensen zijn gaan bewegen de voorbije periode. In november kan ook jij profiteren van de extra faciliteiten!

Energy Lab neemt vanaf 1 november zijn intrek in de gebouwen van de Bakala Academy in Leuven. Naast de twee bestaande labo's van Energy Lab in Gent en Paal, is een bijkomende locatie, centraal in het land en dichtbij Brussel, ideaal. Een betere geografische spreiding biedt zowel wie centraal in het land woont, als bedrijven die vaak in of rond Brussel geconcentreerd zijn, een makkelijkere toegang tot een labo.

Kristof de Smet, CEO van Energy Lab: "Onze testcapaciteit is beperkt, zeker sinds we met de coronamaatregelen maar zowat 60% van de consults kunnen doen tegenover vroeger. Intussen neemt de vraag naar testing en begeleiding alleen maar toe gezien (o.a. sinds corona) de mensen meer aan het sporten zijn. Deze nieuwe locatie zorgt voor meer ruimte in de agenda en een betere spreiding. Door zijn focus op topsport trok de Bakala Academy procentueel minder recreanten aan voor inspanningstesten en fietspositionering, en dat gaan we nu samen aanpakken. Energy Lab zal ook het wetenschappelijk onderzoek aan de Bakala Academy mee ondersteunen, zodat we steeds kunnen inspelen op de meest recente wetenschappelijke inzichten en de kwaliteit van onze dienstverlening verder kunnen verbeteren."

Energy Lab werd goed 10 jaar geleden opgericht door sportcoach Paul Van Den Bosch, binnen de schoot van de Golazo Groep. Het concentreerde zich van bij het begin op het begeleiden van de individuele recreant en de topsporter. Energy Lab zal zich in Leuven helemaal focussen op die recreant en op bedrijven. 

De Bakala Academy bestaat sinds 2012 en is ontstaan uit een samenwerking tussen Zdenek Bakala en de KU Leuven onder impuls van Patrick Lefevere en professor Peter Hespel. Het centrum is internationaal gereputeerd voor zijn onderzoek naar optimalisatie van sportprestaties en sportvoeding, en deelt al jaren deze kennis met tal van topsporters waaronder de wielerploeg Deceuninck-QuickStep, de KBWB en de Borlées.

De begeleiding van de diverse topsporters en topsportploegen zal ook in de toekomst volledig onafhankelijk van elkaar verder lopen. Professor Peter Hespel verduidelijkt: "Laat ons zeggen dat de beide partners autonoom hun eigen expertise, up-to-date inzichten en filosofie zullen blijven inzetten in de begeleiding van de eigen topsporters. Op dat vlak blijven we dus eigenlijk 'competitief'. Je kan perfect los van die werking de recreant of een bedrijf een prima testlocatie aanbieden en hen individueel of in groep begeleiden op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond gezond sporten en presteren." Energy Lab begeleidt al jaren de wielerploegen Lotto-Soudal, Sport Vlaanderen-Baloise en Telenet-Baloise, maar ook zeilster Emma Plasschaert

Het labo van de Bakala Academy en Energy Lab bevindt zich aan de Tervuursevest in Leuven.

NOVEMBERACTIE

Om de samenwerking te vieren, kan je profiteren van de Novemberactie bij Energy Lab Leuven. Daarbij boek je jouw conditietest fietsen of lopen incl. analyse van de lichaamssamenstelling voor 190 in de plaats van 240 euro voor de maand november. Zo'n test bestaat uit:
- Intakegesprek
- Conditietest op eigen fiets of Cosmos loopband
- Uitgebreid testverslag en nabespreking
- Gepersonaliseerd trainingsschema voor 12 weken
- Afname en bespreking test door gediplomeerde sportwetenschappers

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!